Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Димитър Русинов: Селският туризъм в Трудовец трябва да се развие – ще носи директни приходи на жителите

Кандидатът за кмет на с. Трудовец – Димитър Русинов, издигнат от Коалиция „БСП за България“, сподели пред нашия сайт идеите си за развитие на селския туризъм:

„Аз самият се занимавам с туризъм и ми е изключително болно, че селският туризъм в Трудовец на практика не съществува. Това е икономическа ниша, която може да носи директни приходи на местното население, както и да бъде добра реклама за нашия роден край. Броят на чужденците посещаващи България се увеличи стремглаво през последните години. Градове и села, и най-вече самите хора започнаха да изкарват приходи от туризъм.“, подчерта Димитър Русинов.

Според него при добре изградена инфраструктура  и подходяща реклама, Трудовец ще съумее да привлече български и чуждестранни туристи, което да носи директни приходи на трудовчани. В селото повечето имоти са с големи къщи, пристройки и дворове. Всеки собственик, при желание, може да пригоди къща, пристройка или помещение от къщата, които не използва, за отдаване под наем за краткосрочни престои, чрез най-големите интернет платформи за настаняване под наем – AirBnb.com и Booking.com. „Ангажирам се да организирам публично мероприятие, за да разясни как трудовчани да печелят добри пари от собствените си имоти.“, добави най-младият кандидат за кмет на Трудовец.

„Ако бъда избран за кмет, ще търся финансиране под всякаква форми, било то по европрограми, средства от общината и/или държавата, преки чужди инвестиции и подмомагане от местния бизнес, за да бъдат създадени и облагородени подходящите местности за почивка около селото:

-Местност „Поп Нако“ – пътят до там се намира в окаяно състояние, като буквало е непроходим, освен с джип. Следва да се положи нов асфалт и да се оформят канавки от двете страни, за да предотвратят задържането на вода по самия път, което води до неговото разрушаване. Мястото с пейките да се облагороди, да се изградят беседки и подходящи места за скара. Там има чешма, която не функционира и трябва да бъде възстановена.

-Заслон при „Вълково кладенче“ – следва да се възстанови заслонът, който преди е бил любимо място на трудовчани. Бил е с размери на 20 на 6 метра, като е имало помещение с голяма камина, до него – кухня, както и стая за преспиване. Следва да се отремонтира кладенеца, от който се черпи вода. До самия заслон има прокарано електричество.          

От тук може да бъде изградена и екопътека, която да преминава през местностите „Приложник“ и „Пазарище“ и да достига до античната крепост „Боровец“.

-Манастир „Св. Георги“ в землището на село Трудовец – преди години беше подета инициатива за реставрация на старинния храм и неговите стенописи, но така и не последва положително развитие до ден днешен. Ще се търси финансиране за неговото възстановяване, както и изграждане на път/пътека до него.

-Лалов камък“ – там се намира древна крепост, която е занемарена и следва да се реставрира, за да привлича туристи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *