Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пешо Петков и Денислава Стоянова бяха избрани за Цар на виното и Царица на лозята в с. Литаково

Пешо Петков бе избран за Цар на виното, а Денислава Стоянова за Царица на лозята на тържественото честване на празника Трифон Заревзан  в с.Литаково. Организатори са Кметство Литаково и Народно читалище „Светлина  – 1900“.

Честването се състоя в местността „Риджовската воденица“ и днес се  възобновява от 2014 г за първи път, по инициатива на кмета на селото – Пешо Младенов. Специално за празника бе раздадена безплатна курбан чорба, която бе приготвена от една овца – дарение от Слави Славчов – Фермера. За доброто настроение на всички пя  Иванинка Иванова, а възпитаниците на Нина Петкова от младежки и детски танцов състав към читалището зарадваха присъстващите жители и гости на Литаково с пъстра хороводна програма.

За първи път литаковци честват празника Трифон Зарезан в местността „Чичера“, а след това в  „Видовник“, където е имало големи лозови масиви.

В началото на празника кметът Пешо Младенов приветства всички присъстващи. „Трифон Зарезан е един от най-обичаните празници в България. На този ден и млади, и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино“. Кметът пожела здраве , берекет и спорна година.

Общо 17 вина бяха оценявани по вкусови качества, от които най-много точки получи виното на Пешо Петков – 10. Негови  подгласници , класирани на второ място,  бяха  Владислав Пешев и Цеца Вътова, с по  9 точки. Вината на други трима участници получиха по 8 точки. Комисията , която оцени напитката на боговете бе тричленна: Павлинка Коцева,  Тошко Вътов и Лбомир Василев.

По традиция Царят на виното и Царицата на лозята, заедно с кмета зарязаха лозята. Ритуалът бе изпълнен под звуците на Литаковската духова музика, с ръководител Дейвид Христов.

За да бъде запомнен празника от млади и стари бяха организирани  спортни игри –  скачане с чувал и теглене на въже. Победител в скачането с чувал бе 13-годишната Георги Николаев. В тегленето на въже мериха сили мъжете от двете махали на реките Писана и Боговина. След напрегнато противопостаяне, много адреналин и емоция от публиката, победи отборът на Писана. Поверието на играта е, че която махала победи, ще има берекет през годината. Победителите бяха наградени от кмета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *