Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сдружение „Историческа пробуда“ отвори клон в Ботевград

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Историческа пробуда“  откри свой клон в Ботевград. За управител на клона е избрана Николина Цолова.

Сдружението е основано през 2010 г. в гр. София от Николай Маринов, Димитър Русинов и Христо Шумански, като има и действащ клон в с. Люти брод, община Мездра.

Дейността му обхваща развитие и утвърждаване на духовните и нравствени ценности, гражданското общество, образованието, науката и културата; благотворителна дейност, опазването и представянето на българското културно наследство.

Сред успешните проекти на сдружението са:

  • Реставрация на Средновековната каменна църква „Св. Георги” в с. Люти брод, общ. Мездра;
  • Архитектурно осветление на скални формирувания „Ритлите“;
  • Поставяне на информационни табели на различни обекти, с културно-историческо значение;
  • Почистване на раннохристянска базилика (IV в.) в с. Люти брод;
  • Сигнализиране на отговорните институции и  Столична община за рушащите се сгради и паметници на културата с местно и национално значение в гр. София. В следствие, на което къщата музей на Пейо Яворов бе отремонтирана.

С откриването на клон в Ботевград, сдружението има за цел да подобри работата в полза на хората в общината чрез взаимодействие с общината и институциите, както и да бъде гарант, че местната власт ще изпълнява своите ангажименти в интерес на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *