Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ето кой е българинът с черен печат от САЩ

Държавният департамент разпространи днес в ранния следобед името на българина, който получава забрана да влиза в САЩ заради корупция. Това е съдията от Спецсъда Андон Миталов. Това е съдията, разрешил на лидера на Движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Русия и да вземе орден от Путин.

Малинов бе със забрана да напуска България, след като на 9 септември 2019 г. срещу него стартира разследване за шпионаж в полза на Русия. Съдия Миталов обаче му разреши да отлети за Москва, за да получи орден лично от Владимир Путин.

Ето и изявлението на държавния секретар Марк Помпейо, публикувано на сайта на американското посолство в София:
„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България. 
Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.
Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.
Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *