Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложба „Училищни уреди и апарати” се открива в Исторически музей Правец на 6 февруари

Националният музей на образованието – Габрово гостува на Исторически музей -Правец с изложбата „Училищни уреди и апарати”. Музейните специалисти от ИМ – Правец инициираха и подредиха гостуващата изложба във връзка с 200 годишнината на образователното дело в Правец, която официално ще се чества на 18 февруари тази година. През 1820 г. пръв отваря училище в Правец поп Тодор, който учи в Етрополския манастир „Варовитец”. Домът му е и черква, и училище. Продължители на неговото дело са синът му, даскал Вълко и поп Никола. През 1853 г. в дома на поп Марко има частно училище. И така от пачето перо, дъската с калема, букварите и книгите до днес. Наследници са ОУ „Васил Левски” Правец, ПГПЧЕ „Алеко Константинов” Правец и НПГ по компютърни системи и технологии Правец.

            Изложбата „Училищни уреди и апарати” включва 52 уреди и апарати и пет табла от кабинети по физика и химия от 70-те години на ХІХ в. до средата на ХХ в. В Националния музей на образованието се съхранява ценна колекция от над 400 уреди и апарати по физика, химия, естествена история, астрономия, биология, география и др. – учебни пособия от 70-те години на ХІХ в. до наши дни.

След Освобождението от турско робство за нуждите на новооткритите класни, средни, общообразователни и специални училища от европейските страни се внасят различни учебни уреди и пособия. От 1884 година започва организираното доставяне на училищни уреди и апарати. Това става чрез Министерство на просвещението, което поддържа връзка с водещи европейски производители. През първото десетилетие на ХХ в. се внасят учебни пособия предимно от Германия, Австро-Унгария и Великобритания. Някои уреди се изработват и в България – в технически работилници, във Висшето училище и от учители ентусиасти.

Сполучливото техническо изпълнение на тези уреди и апарати, издържаният им естетически вид и качествена изработка, ги правят желани и необходими средства и пособия за учебния процес в миналото. Днес те са атрактивни музейни експонати, които Исторически музей – Правец с любезното съдействие на Националния музей на образованието – Габрово, представя пред широката публика. Във времето от 6-ти февруари до 5-ти март 2020 г. жителите и гостите на Правец ще имат възможността да посетят и разгледат експозицията. Ценната колекция от училищни уреди и апарати задължително ще предизвика любопитството и интереса на всеки един посетител, бил той дете или възрастен. В изложбата могат да се видят микроскопи, барометри, оптични и електрически уреди, калейдоскоп, спектрометър, земемерни уреди, стереоскоп, везни, часовников механизъм, слънчев часовник, макет на парна машина, водна турбина и други по-сложни апарати.

Каним гражданите и гостите на Правец, учителите и учениците от училищата в Правец, Етрополе, Ботевград и региона да се организират и посетят изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *