Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Първият сериозен снеговалеж нанесе щети на електрозахранването, интернет потреблението и затвори временно пътища в община Ботевград (снимки)

Първият сериозен снеговалеж през изминалото денонощие създаде сериозни проблеми в населените селища на община Ботевград.

Големият сняг, който натрупа, създаде затруднения на „ЧЕЗ Електро България“ АД, на Интернет доставчика „Атлантис Нет“, събори и счупи десетки клони и дървета. Кметовете на Кметства създадоха своевременна ораганизация на снегопочистването, което се осъществява от фирми, с които те са сключили договори, по новите законови разпоредби. Почистването на уличната и пътна мрежа в Ботевград и Зелин се осъществява от ОП БКС. Трасето Новачене – Боженица- Липница – Елов дол почиства фирма „Семекс“, като утре ще се включи и БКС, съобщи зам.кмета Цветелин Цветков.


Обилният снеговалеж спаси посевите и овошките, тъй като от края на юли 2019г няма валежи със стопанско значение. Снежната обстановка създаде радост за децата и водните дружества, но прекъсна ел.захранването във всички населени места. Екипи на ЧЕЗ работят без прекъсване до поетапното отстраняване на повредите.

В Ботевград бе повалена ел. жица на ул. „Гурко“, снегът е счупил голям клон на дървото в ОУ“Н.Вапцаров“, видя наш репортер. Екипите на ОП БКС разчистват счупени от тежестта на снега клони, като утре продължава работата по отстраняването им.

Временно бе затворен за движение пътят за Липница, поради паднали дървета. Достъпът до селото бе възстановен към обяд, съобщи зам.кметът Цветелин Цветков.

В Трудовец ел.захранването бе прекъснато от 8.00ч до 10.00ч по няколко улици. Тежестта на снега прекъсна ел.проводник на една от улиците до Пенсионерски клуб. Снегопочистването извършва фирма „Ади МИ 2003“ ООД.

В момента в селата Врачеш и Литаково на отделни улици все още няма електрозахранване. Това съобщиха за botevgrad.news кметовете Марин Бончовски и Пешо Младенов.

Във Врачеш токът е спирал периодично на различни улици. В момента няма ел.захранване по главната улуца „Трети март“. В Литаково кметът Младенов неколкократно е сигнализирал ЧЕЗ за ел.аварии на улиците „Майор Томпсън“ и „Боговина“. Очаква се ел.захранването да бъде възстановено, след като пристигне екип на електроразпределителната компания. Снегопочистването на улиците се осъществява от фирмата на Георги Гетов.

В Новачене авария на ел.захранването прекъсна тока към абонатите към 6ч. сутринта. Към 10.00ч се появи за кртако, след което напълно е възстановено ел.захранването към 13.00ч, съобщи кметът на селото Катя Петрова. Улиците са почисват от техника на „Ушко Комрес“.

От ЧЕЗ призовават, че гражданите могат да подават сигнали за възникнали аварии на денонощната линия 0700 10 010.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *