Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Лекция и дискусия за развитието на туризма в Ботевград се проведоха в библиотека „Иван Вазов“

Публична лекция на тема „Модел за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград” се проведе днес от 14:00ч. в библиотека „Иван Вазов”. На събитието беше представена и монографията „Модел за устойчиво развитие на формираща се туристическа дестинация по примера на община Ботевград”. Лектори бяха доц. д-р Йордан Йорданов, заместник председател на Сдружение „Туризъм” и д-р Десислава Алексова, главен асистент в МБВУ и експерт в Българска туристическа камара. Лекторите представиха презентация на тема „Как да превърнем община Ботевград в атрактивна туристическа дестинация – резултати от проучвания до момента”.

Десислава Алексова е преподавател в МВБУ в специалност „Туризъм” с над 15 години опит като експерт в областта на развитието на туризма. Тя е член на Министерството на туризма, автор на над 50 специализиране публикации в български и чуждестранни научни издания. Д-р Алексова представи основите цели, приоритети и предложения за развитие на туризма, включени в нейната монография. Част от предложенията бяха: Екстремен туризъм (приключенски паркове, маршрути за конен и преходен туризъм, спортно-приключенски събития, велосипедна система, велосипедни трасета, Botevgrad bike park), Екотуризъм (укрития за наблюдение на птици, защитен ландшафт, зони за наблюдение на птици, екотруистически събитийни прояви) и културен и фестивален туризъм (проект „Хетеротопии”, тематични атракции и маршрути, свързани с Ботев и ботевите четници, ретро автобус „Чавдар” и тематични маршрути, свързани с крепости и средновековни черкви).

„Ботевград е община с изключителен ресурсен потенциал. За съжаление, обаче, доста от уникалните места, с които разполага околността са недовидени, недефинирани и непопуляризирани. В малките общини темата за туризма не е ежедневен обществен дебат, но това трябва да се промени”, каза доц. д-р Йорданов, който разказа на гостите повече за спецификите на туризма.

Кметът Иван Гавалюгов благодари на всички, които участваха в разработването на този продукт. „С г-жа Алексова сме разговаряли за развитието на Ботевград в тази посока. Туризмът в Ботевград не е развит дотолкова, доколкото ни се иска на всички, но пък това е една от многото задачи, с които общината се занимава. През изминалите четири години успяхме да реализираме няколко събития. Някои от тях не успяхме да продължим поради различни пичини, но нашите намерения са да продължим да работим в тази посока. На събитийния календар на града може да се види, че 90%  от събитията са изпълнени. Смятам, че пътят и посоката са верни, темпото е незадоволително, но от опит знам, че нещата се слючват най-добре, когато не се пришпорват.”, каза градоначалникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *