Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ бе представена в Исторически музей – Ботевград днес

В навечерието на 142-годишнината от подписването на Сан Стефанския мирен договор, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Исторически музей – Ботевград с изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“.
В изложбата са представени едни от най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г., довели до подписването на предварителния мирен договор в градчето Сан Стефано. Представени са боевете за Шипка, падането на Плевен и всеобщото настъпление на руската армия, завършило с достигането на руската армия пред стените на Цариград и подписването на мирен договор, с който се възстановява българската държава.
В изложбата участават и движими културни ценности от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“- пушки, шашка, тесак, щик, пистолет, патрони, картички, униформи, литографии, художествени картини. Най-голям интерес представлява семейният печат на граф Игнатиев.

На изложбата присъстваха зам. – кметът на Община Ботевград Борис Борисов и секретарят на общината Стефка Граматикова. „Поводът, по който сме се събрали тук е изложбата за Трети март, но аз искам да разкажа историята на днешния изключително важен за историята ден – 27 февруари. На тази дата през 1870г. със султански ферман е учредена Българската екзархия, възприета за официален представител на българския народ в Османската империя“, каза Рени Лазарова – директор на Исторически музей – Ботевград.

„За първи път гостуваме в Ботевград, но съм приятно изненадан от базата на Исторически музей – Ботевград. Музеят ви е изключително добре изглеждащ, вземайки предвид състоянието на другите музеи в страната. Аз наричам тази изложба освободително турне. През изминалите дне обиколихме различни градове в страната, а утре (28.02) е последният град – Казанлък“, каза директорът на
НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. След това той припомни историята за борбата и Освобождението на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *