Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинската организация на БСП се прощава с Кера Михайлова

На 89 години ни напусна един от стожерите на общинската партийна организация в Ботевград Кера Михайлова, позната не само в нашата община, но и на територията на бившата Ботевградска околия.

Родена е  на 6 март 1931г и в село Голяма Желязна, Троянско. Завършва  гимназия в Троян, след което кандидатства в  Медицински институт за фелдшери във Велико Търново. Там се съревновава с 600 човека от цялата страна – за 80 места. Младата Кера е приета и завършва успешно института. За да е по-близо до родния край, е разпределена  на работа като санитарен инспектор в Луковит.

По-късно, както казва самата Кера Михайлова, „Ботевград я приема бащински“. Започва работа на 6 октомври 1956 г като помощник-епидемиолог и инспектор по хигиена на храненето в общинската болница. На 1-ви април  1969 год. започва работа в Профсъюзите в Ботевград, където е дългогодишен председател. Кера Михайлова има заслуги за създаване на самодейни колективи и развитие на културата, за изграждане на международно сътрудничество с град Саранск, Република Мордовия. От 1972 г двата града ежегодно разменят делегации, културни групи, художествени състави и други прояви.  Вроденото й чувство за справедливост, отговорност, обичта й към хората, се проявяват в нейната ранна възраст. През 1947 г,  като гимназистка, се включва в бригадирското движение – участва в строежа на линията Ловеч-Троян, а по-късно става заместник-командир на бригада за корекция на река „Топля“ в родното й село.

До последния си дъх работи всеотдайно за отстояване на лявата идея и добруване на хората. Тя бе един от корективите на партийната организация. За своята всеотдайна дейност  през 1981 г Кера Михайлова е наградена с орден “Kирил и Методий“- I степен, а  по-късно и с орден „Червено знаме“, по повод 55-годишнината й. Удостоена е със званието „Заслужил гражданин на Ботевград“ през 2006 г във връзка със 134 г Градско начало и 40 г дружба с град Саранск.

Общинската организация на БСП в Ботевград загуби един от своите предани членове, който в последните години от своя живот, остана верен на партията. Със своята честност, чувство за справедливост и трудолюбие, Кера Михайлова ще остане в паметта и сърцата не само на своите приятели и съмишленици.

Поклонението пред тленните й останки ще се състои на 9 март – понеделник, от 14:00 ч в Ритуалната зала на Гробищен парк – Ботевград.

Дълбок поклон!

Общински съвет на БСП-Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *