Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Дебатът за безплатното ползане съоръженията на ОП Балкан

На проведеното второ редовно заседание на общинския съвет, бе приет отчета на ОП Балкан за 2019 г. Продължителен дебат се оформи около въпроса кой и при какви условия може да използва безвъзмездно материалната база на ОП Балкан, включваща зала „Арена Ботевград“, зала „Георги Христов“, ледената пързалка, спортно-тренировъчен комплекс „Васил Левски“ (закрит плувен басейн) и др. В течение на дискусията стана ясно, че управителят на ОП Балкан Михаил Михайлов няма правомощия да контролира таксите, които треньорите на всеки клуб събират от трениращите, а в същото време те не плащат наем за използване на материалната база.

Според Сашо Везенков това не е редно. „Разходите за басейн, разходите за ледената пързалка са доста големи, за да си позволи общината да ги плаща, а в същото време децата, които тренират на тези площадки плащат едни огромни такси ежемесечно. Таксите се приемат от треньорите, а всичко се поема от общината. Това не може да продължава така.Не знам каква е таксата, но никъде в света не може да се дава площадката безвъзмездно, а таксите да се приемат от треньорите. Това никъде го няма! Един треньор може да осигури зала или площадка, като той се договори с общината срещу заплащане и си плаща такси. След това негова работа е да си намери деца и да ги тренира.“-коментира той.

В отговор кметът Иван Гавалюгов обясни: „Издръжката на общинската спортна база (ледената пързалка и спортно-тренировъчния център „Васил Левски“) се извършваше от средства от бюджета на образованието чрез задържането на едни средства. Същевременно учениците организирано ползваха безплатно от тези училища ледената пързалка и плувния комплекс.“. По думите му изменението на една наредба на МОН прави невъзможно подписването на такива договори от училищата. „Действително лежи издръжката на тези обекти изцяло на общинския бюджет, и то на собствени приходи на общинския бюджет. А сумата е над 500 хл.лв годишно, вкл. разходите за заплати.“-добави кметът.

Според Георги Георгиев, ако общината привлече треньори, а такава финансова възможност има, може да се ползва материалната база безплатно, тъй като тя не е правена с цел придобиване на приходи. „Защото в тази материална база е вложен и социалният момент, не само спортният!“-добави той. В отговор Везенков заяви: „Ако ние осигуряваме безплатно да тренират нашите деца, аз съм съгласен с двете ръце и пак ще го подкрепя! Но ние даваме възможност някой да се възползва от базата, за да печели пари на гърба на общината!“.

Тонът в залата се изостри и от изказването на Цветан Миньовски: „Аз смятам, че клубовете са равностойни! Приветствам, г-н Михайлов, когато има постижение някое дете, да го представите на общинския съвет и да го поощрите пред всички нас. Защото тия деца дават много от себе си и накрая не получават и едно внимание. Балкан плаща ли?… Само че, треньорът им получава заплата! От къде я получава тая заплата? Децата са равностойни и аз се гордея, че моите деца имат 287 медала! Всички тези деца са дали толкова много от себе си, и ние накрая ще им кажем: ама вие трябва да си плащате наем!“.

Дамян Маринов отбеляза факта, че през предходните години приходите по обекти растат, а през 2018 и 2019 г. вървят надолу, и попита: „Базите не са ли вече толкова атрактивни, по-малко спортуващи ли има, или има някакъв друг проблем?“. Отговорът дойде от Михаил Михайлов, управител на ОП Балкан: „Всички фирми, които имат договори за спонсорство, ползват базите безплатно, а ние имаме 2900 такива посещения. Така че, ако прибавите всяко едно посещение, по 5 лева, щяхте да видите, че приходът на ОП Балкан щеше да надмине 200 хил.лв.“.

Д-р Канзов постави въпроса кой и при какви условия използва безвъзмездно спортната материална база на общината?

Кметът Гавалюгов обясни, че по решение на общински съвет Ботевград служителите на фирми, които финансират с над 50 хил.лв спорта, независимо кой, ползват безплатно общинската инфраструктура. „Имаме няколко такива договора, над 50 хил.лв между община Ботевград, и съответния клуб.“-допълни той. Другите, които ползват безплатно, са всички клубове, регистрирани и развиващи дейност на територията на община Ботевград. „Признавам си, че се възползват. Съгласен съм, че е време да проведем един сериозен разговор, за да намерим златната среда.“-добави градоначалникът. По думите му, само клубът по лека атлетика не събира такси от децата.

В крайна сметка общинският съвет се обедини около тезата проблемът да бъде разгледан на извънредна сесия, тъй като въпросът е сериозен. Съветниците единодушно приеха предложението на Борислав Втков, председател на постоянната комисия за работа с децата, младежта и спорта, а именно – комисията, съвместно с ръководството на общината да преразгледа решението на общинския съвет Ботевград относно безвъзмедно ползване на спортна база на ОП Балкан и да входира докладна записка за изменение в срок до 30 май 2020г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *