Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

8 нови случая на COvid – 19 у нас, заболелите стават 51

нови случая на covid – 19 са регистрирани в България. Така заболелите стават общо 51, от които 2 са починали. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА са направени 83 проби. На базата на тях са установени 6 положителни пациента. В Националната лаборатория са извършени 51 проби, от които две са положителни.

12 проби били изследвани и във Варна. От тях положителната е изпратена за повторно изследване и в националния център. Затова тя е съобщена към него, уточни проф. Мутафчийски. В Стара Загора също били направени 16 проби. Всички те са отрицателни.

Преди да се върне у нас варненският пациент е преминал през голяма част от Европа. „В разгара на епидемията в Италия след 10-ти март заразеният хваща самолета от Варна и отива в центъра на епидемията – Бергамо. От там и в Барселона, откъдето се прибира до София. След това по сухопътен транспорт се прибира във Варна”, обясни за пътя на пациента от Варна ген. Мутафчийски. Той уточни, че когато се е прибирал, той веднага отива в болница. „Навярно, защото е разбрал за какви мерки става въпрос – 5 години затвор и голяма глоба”, посочи той. Председателят на щаба обясни, че са установени лицата от първа група, които са били контактни с варненеца и се знаят полетите, на които е пътувал. „Представете си с какъв ресурс се ангажира държавата, за да установи това безотговорно поведение какви последици може да има”, заяви проф. Мутафчийски.

От пациентите, които са приети в лечебни заведения – със среднотежка към тежка картина и първите приети, са общо 13. В Белодробната болница са петима, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” е един, вече има и един настанен в Университетска болница „Александровска“, в Плевен след последния потвърден от късно вечерта за четирима, в Габрово са двама.

Председателят на националния щаб увери, че всички болници с пациенти, които са болни от коронавирус,  функционират нормално. Във всички лечебни заведения пък се спират плановите операции, женските консултации, детските ваксинации, както и свижданията с пациентите, припомни какво гласи проф. Мутафчийски.

По света вече регистрираните случаи са вече 160 000. Смъртните случаи са със 134 повече спрямо сутринта – 5973.

В някои балкански страни също има ръст на заболели. В Румъния има 8 нови случая и така те стават 131. В Албания заразените са с 4 повече и стават 42, а в Хърватия 7 или общо 56. В другите страни няма нови регистрирани случаи на covid – 19.

Изтчоник: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *