Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

РЗИ извърши пробовземане на вода от 8 обекта в Ботевград

Служители на Районната здравна инспекция-София област извършиха днес пробовземане на вода от няколко обекта в Ботевград. Проверката е по нареждане на директора на РЗИ- д-р Златанов. Тя се извърши по повод обявеното, от сдружение „За чиста вода“, изследване на водата в Ботевград в независима лицензирана лаборатория, според което водата е с лошо качество. Специалистите по заразни болести пристигнаха на място и заради апела на сдружението – отговорните институции да вземат мерки.

Служителите на здравната инспекция днес сутринта взеха проби за лабораторни изследвания от 8 чешми в Ботевград – магазин със складова база на фирма „Молтен“, склад за хранителни стоки в кв. „Саранск“, от Автогара Ботевград, както и от обществените чешми на бул.“България“, при бившето ТКЗС, в кв. „В.Левски“ (Новия Изток) и чешмата до сградата на „ВиК Бебреш“, от магазина срещу водното дружество.

Лаборант на РЗИ извърши, при строги мерки на хигиена, дезинфекция на всяка една чешма със спирт, след това пристъпи към обгоряване със спиртна лампа. Специалистите оставиха водата да се източи от водоизточника 10 мин. След това бе взета проба и бе напълнен стерилния контейнер, при което се определят стойностите на остатъчния свободен хлор. Най-високи стойности на остатъчна хлор лаборантите отчетоха във водата от автогарата, където се захранва вода от подмнените тръби на централния водопреносен пръстен.

До 3 дни се очаква да бъде извършен анализът на пробите и да бъдат обявени резултатите до 5 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *