Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Депутатите подкрепиха ветото на президента

Депутатите подкрепиха единодушно ветото на президента Румен Радев върху спорни точки от Закона за извънредното положение. В неделя той наложи частично вето за закона, което създаде напрежение между него и премиера Борисов.

От Закона отпадат текстовете, които са свързани с наказанията за невярна информация, както и тези, свързани с цените на стоките. 

Тази сутрин Правната комисия скоростно гласува промени в спорните текстове за спекулата с цените и фалшивите новини за коронавируса.

По време на дебатите в пленарна зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че светът е изправен пред невидима заплаха и „не е време за политиканстване“. „Не е най-важното кой ще направи силно изказване. Трябва да се взимат важни и решителни решения“, заяви още Дариткова.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ. Постоянно се чуват призиви за единство. Същевременно Законът за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че кредитът на доверие, даден на правителството, не е бил оправдан. Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.

Корнелия Нинова пита и за Държавния резерв. „Дали пък в резерва няма липси”, попита тя. „Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, призова лидерът на левицата. 

Законът ще бъде изпратен на президента за обнародване, вероятно още днес.

Изтчоник: Nova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *