Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

75 семейства на сираци или полусираци ще бъдат подпомогнати във връзка с COVID 19 от Община Ботевград

Днес комисията в Община Ботевград, която работи във връзка с последиците от COVID  19, заседава по повод разпределение на средствата и хранителни продукти, постъпили за подпомагане на социално слаби и уязвими хора.

По данни на общинската администрация около 300 човека отговарят на критериите за получаване на помощи. Ще бъдат подпомогнати лица, регистрирали се в Бюрото по труда за периода от 13 март до 31 май 2020г. Община Ботевград очаква информация от НОИ колко от тях са получили обезщетения за безработица.

Да припомним, че Община Ботевград бе одобрена от Дарителски фонд „Обединени срещу Covid-19” да получи 10 хил.лв за подпомагане с хранителни продукти лица, пряко засегнати от последиците от COVID 19. Пакетите съдържат продукти на стойност 40 лева и включват 17 вида  основни хранителни продукти. От мярката ще могат да се възползват 250 лица, които са останали без работа и нямат право на обезщетение за безработица или получават минимално обезщетение. От помощта ще се възползват и хора, които са в неплатен отпуск, вследствие на пандемията. Пакетите храна ще бъдат раздадени следващата седмица в сградата на общинската администрация.

След заседанието на комисията, в която влизат и общински съветници, е взето решение да  бъдат подпомогнати 75 семейства с деца – сираци или полусираци. От тях 63 семейства са с едно дете, 11 семейства са с две деца и едно семейство е с три деца. Всяко семейство с едно дете ще получи ваучер с номинална стойност от 200 лв. Семействата с две деца ще получат ваучери за 300 лв, а семейството с три деца – 400 лв. Допълнително ще бъдат раздадени ваучери с номинална стойност от 10 лв на лица, които не са получили обезщетение за безработица или са получили минимално такова. Ваучерите са в размер на 1 700 лв. Комисията взе решение да бъдат подпомогнати и 27 социално слаби и бедни жители от селата, които не са получили никакви помощи.

Да припомним, че комисията заседава няколко пъти и осъществява контрол по разпределение на средствата, набрани по дарителската сметка на Община Ботевград. Общо 39 хил.лв  бяха събрани по нея, от които 20 хил.лв бяха използвани за закупуване на 6 еднокални перфузори за автоматични вливания на лекарства и 6 пациентски монитора за нуждите на МБАЛ-Ботевград

Председател на комисията е зам.кметът Борис Борисов. В нея влизат още д-р Илин Черняшки (председател на Общински съвет), общинските съветници Лили Димитрова, д-р Мариана Горгачева, Цветослав Захариев и Росица Милчева. От общинската администрация в нея са включени Николета Иванова – Началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“, Николй Николов- Началник отдел „Нормативно-правно обслужване“ , Стефка Граматикова – секретар на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *