Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Николова: Болните от COVID-19 в хотели, а не в полеви болници

Вчера по време на Консултативния съвет по туризъм министърът се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

„Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме толкова свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата“, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Вицепремиерът уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти.

„Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи“, посочи още Николова.

„Голяма верига заяви готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да са места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне“, добави Марияна Николова. 

Вицепремиерът коментира, че трябва да има балансиран подход между спазването на мерките и възможността хората да имат доходи по време на пандемия. Тяпосочи, че при спазване на мерките, има шанс зимният туризъм да бъде реализиран.

„С моя заповед бяха издадени указания към всички места за настаняване и развлечение. Те ще бъдат прилагани единно по време на зимния сезон. Контролът ще е засилен и ще се налагат санкции“, каза тя.

Вицепремиерът обяви, че заведенията в зимните курорти ще работят при стриктни указания. Тези, които не могат да спазват изисквания капацитет – няма да бъдат отворени.

„Няма да допусна нито едно заведение или място за настаняване да лепне петно, което да засегне целия бранш. На нарушителите ще бъдат налагани административни наказания, дори ще се затварят“, обяви Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *