Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Нови мерки срещу COVID 19 готвят от четвъртък

Министърът а здравеопазването Костадин Ангелов обяви какви нови мерки се готвят от четвъртък, като те все още се обсъждат:

  • Всички училища, в които има заболяемост над 20% ще минават в електронна среда, независимо дали става дума за 5 или 12 клас
  • Осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна. Обсъжда се и коридор следобед, защото идват зимни месеци с мъгли, сняг, поледици
  • В офисите с големи открити пространства с много работещи, да работят не повече от 50% от хората, като се гарантира отстояние
  • В образователните институции – само с маска и отстояние 1,5 м
  • Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23.30 ч.

Натискът върху здравната система е огромен, особено в София. ЗВсеки, който почувства и най-малки симптоми търси помощ и очаква да бъде закаран до лечебно заведение. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница, посочи здравният министър.

Достъпът до здравна помощ е различен от това колко налични легла има. Достъпът до здравна помощ означава да стигнеш навреме до лекар и да получиш помощ. Проблемът е липсата на лекари и сестри, а той съществува от десетилетия“, подчерта министърът.

По думите му медицински персонал не достига навсякъде, не само в България.

„От данните днес, най-важното, което трябва да отбележим, е че имаме 875 излекувани пациенти. За последните седмици са хиляди“, коментира още здравният министър.

Той бе категоричен, че най-важно е гражданите да бъдат разумни и да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи.

„За да пречупим гръбнака на тази пандемия, трябва да подходим с разум“, каза още професор Ангелов.

„Приемът на хронично болните, които имат нужда от лечение, не е спрян“, категоричен бе Ангелов. 

„Ще защитим интереса на пациентите. Трябва да им осигурим безопасни условия за лечение“, подчерта още министърът.

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир“. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво, и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве“, категоричен е професор Ангелов и подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

„Фургоните за тестване са достатъчно. В момента обсъждаме с експертите от днес до 2 дни трябва да имаме отговор дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. И ако колегите кажат, че е така, ще пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е хората да ограничат контактите си“, призова проф. Ангелов.

По думите му личните лекари сега предлагат да издават направления на всеки, за когото те преценят. „Направлението е готово. Личният лекар го издава през електронната си система“, заяви министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *