Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Личните лекари ще изписват рецепти по телефона

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Около това предложение са се обединили здравният министър, Българският фармацевтичен съюз и Българският лекарски съюз, съобщи председателят на лекарската организация Иван Маджаров пред Нова телевизия.

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента, обясни той.

в момента много хора купуват лекарства, като показват препоръките на джипито си на телефона, което неведнъж бе критикувано от здравните власти. Фармацевти пък се оплакват, че хората настояват да получат лекарства и без рецепта, а те са заплашени от глоби в такъв случай.

„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа“, коментира Маджаров. До дни БЛС и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

„Трябва да има едно разбиране от контролните органи, като то е на база комуникация между лекар и фармацент. Така фармацевтът ще се увери, че всъщност лекарят е препоръчал продукта“, коментира пред БНТ и проф. Асена Сербезова.

С последните договорки отпада от дневен ред обсъждането на обособяване на денонощни аптеки, каквито идеи имаше в последните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *