Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Мая Манолова: Хората в Ботевградско се притесняват от ковид кризата

Ковид заразата е тема номер 1 в разговорите днес между граждани на община Ботевград и Мая Манолова – председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“. Манолова направи обиколка на открито в селата  Рашково, Литаково, Врачеш и Ботевград. „Хората се притесняват за близките си, ако се разболеят, какъв е начинът да стигнат до болниците“, заяви бившият Омбудсман на Републиката. По думите й хората също  се притесняват, че държавата може да бъде затворена, тъй като малкият бизнес така и не е получил подкрепа след първата вълна на коронавируса. „Оказва се, че малките помощи за фирми от 3 до 10 хил.лв  – и там се искат рушвети от по няколко хиляди лева“, коментира Манолова.

Председателят на политическа партия „Движение България на гражданите“ бе придружена от Димитър Делчев – народен представител от Реформаторски блок.

Какви въпроси бяха отправени към председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“:

Бойко Борисов обеща милиони за водния цикъл и за болницата. Какво ще обещаете преди изборите на Ботевград?

Това бе първият въпрос, зададен към Манолова на площад „Освобождение“ в Ботевград, на който обаче тя не даде конкретен отговор.

Ако вие, които сте в София на площада, не направите коалиция италиански вариант „риба, рак и щука“, няма да има в България устойчив Парламент, няма да има демокрация!

„Аз не мисля, че пъстрият и разнороден парламент би бил проблем. В момента като имаме полярен парламент, да не би той да работи за хората?! Да не би да се приемат закони в подкрепа на малкия бизнес, на доходите. Да не би здравопазването да изглежда по начин , по който да ни защити от пандемията?!“. Двуполюсният модел е парламента, острото противоспоставяне на големите субекти се провали. Няма проблем, ако следващият парламент не бъде създаден от мастодонти – от големи партии, които да си противостоят. Затова от Изправи се. Бг сме партия,  гаражданска платформа, обединяваме граждански организации, инициативни комитети, отделни личности, експерти, партии. При нас са добре дошли и леви, и десни – всички, които искаме да демонтираме настоящата власт, която на практика си е едноличен режим. Властта отдавна е спряла да работи за суверена.

Вчера народните представители отрязаха главите на хората с ниски доходи. Със скандални текстове в Закона за ДДС депутатите узакониха грабежа от фирмите за бързи кредити. Това е издевателство над хората. Дава се възможност фирмите за бързи кредити да искат неустойка за неизпълнение на задълженията, която да е два пъти размера на дълга. Тоест, ако дългът е 1000 лв., ще е законно да поискат 3000 лв., заедно с 50% годишен процент за разходите – 3500 лв. Заедно с таксите, начислени от фирмите за бързи кредити, за извънсъдебно събиране и тормоз по телефона, дългът ще стане 4000 лв., допълни Манолова. Като Омбудсман се борих срещу бързите кредити и колекторските фирми. В края на миналата година приеха моите предложения с които съда имаше право подобни клаузи падаха в съда. България в момента е на работещите бедни и на мизерстващите пенсионери. Всички те са принудени да вземат бързи кредити за лекарства, а болест.

Депутатите се погрижиха за фирмите за бързи кредити и за колекторите по скандален начин за приемане на лобистки текстове – без обществено обсъждане, на тъмно, чрез Преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, внесени между първо и второ четене, категорична е тя. Такъв Парламент вече не е изчерпан, той е вреден.

В проекто-закона за ВиК има  неща, едно от които задълженията да се събират по бързата процедура, а хората не се интересуват от това. Има ли механизми това да се избегне?

Хората не успяват да разберат за цялото нормотворчество на властта ,което е насочено срещу техните интереси, защото всичко се прави скрито – покрито. Така си гласуваха поправката за бързите кредити. Така и Закона за ВиК е обявен за обществено обсъждане, без пресконференция, без никой да разбере. Без регионалната министърка да излезе и да каже, какви проблеми решава. Този закон е изцяло лобистки, изцяло в интерес на ВиК дружествата срещу гражданите. Въвеждат се три такси за достъп, които човек ще плаща, независимо, дали ще ползва вода. Тези такси са над социалната поносимост за цената на водата. Тя не отговаря изобщо на качеството на услугата и на водата. Местата в България, където имат безводие, плащат най-скъпата вода. Сега целта е да се въведе към таксата от 3.50 лв, където е в по-голяма част от страната, и три такси за достъп. Въвеждат се дирекции за събиране, където длъжниците директно преминават на колекторски фирми. Държавата работи срещу народа си и това най-добре се вижда какво се случва в здравната система.

Как оценявате мерките на Правителството в условията на пандемия?

Пълен провал на държавата в опита да ограничи заразата и да управлява кризата. Лятото бе време да поемем глътка въздух, преди втората вълна. Абсолютно нищо не се направи да се подготви доболничната помощ, личните лекари, РЗИ-та. България е единствената държава в Европа,  в която PSR тестовете са платени. Затова и хората не си ги правят. Разбрах, че в Ботевград се е увеличила заболеваемостта през последните седмици. Ами как едно семейство да даде 400 лв, за да си направи изследване? Накрая и натискът върху болниците е голям. Къде са 26-те хил. свободни места в болниците. Защо хората висят по стълбите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *