Литаково отбеляза деня на Християнското семейство

Днес, на 21 ноември християнската църква отбелязва един от най-големите празници в църковния календар, Въведение Богородично. На този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария, Йоаким и Анна, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог. В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг. Семейството  отивало заедно в храма, за да се помоли  за здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали, освен празника Въведение Богородично  и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

 С разрешение на Светия Синод от 1929г., на този ден православният свят празнува и деня на Християнското семейство и православната младеж. Празникът ни напомня за най-важните християнски добродетели, за семейството и любовта. Семейството е най-важната и неизменна част от живота на християнските чеда. То трябва да е здраво, стабилно и сплотено, скрито от зли очи и преднамерени хора, чисто и непоклатимо.

От 10:30 ч. в църквата на с. Литаково, „Свети Николай Мирликийски“ се проведе тържествено отбелязване  на празника.  Децата от ОУ „Васил Левски“ представиха на молещите се християни кратък поетичен рецитал, под съпровода на църковна музика. По традиция, през четири години се провеждат избори за ново църковно настоятелство, те съвпаднаха с днешния празник. След църковната церемония се проведоха изборите под надзора  на поверителна комисия.

Честит празник, бъдете благословени!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.