Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

143 г от Освобождението чества Ботевград

Днес, 29-ти ноември, отбелязваме 143-та годишнина от Освобождението на Ботевград от турско робство скромно, заради въведените строги епидемични мерки срещу разпространението на пандемията от COVID – 19.

Денят е обявен за официален празник на Ботевград, с решение 250 от 15-ти ноември 2012 г на Общински съвет – Ботевград. На мястото, където през 1877 година местното население посреща руските войски, начело с генерал Гурко, днес се издига паметник на Свобода. Днес пред него признателните поколения сведоха глави, в знак на преклонение и почит към делото на борците, загинали в името на свободата ни.

Община Ботевград почетe историческата дата, спазвайки предписанията на Министерство на здравеопазването. Честването започна с поднасяне на цветя пред паметника на патрона на Ботевград – поета и революционер – Христо Ботев. Последва издигане на флаговете на Република България, на Европейския съюз и знамето на Ботевград на пл. „Освобождение“. След церемонията кметът поднесе цветя пред паметника на Васил Левски, след което шествието се отправи към паметника на Свободата, на пл. „Саранск“, за да отдаде почит към паметта на загиналите. Венци и цветя положиха кметът на общината Иван Гавалюгов, д-р Илин Черняшки – председател на Общински съвет-Ботевград, Олимпи Кътев – представител на Негово Величество Цар Симеон Втори, Общински съюз на ветераните от войната, детски завдения в общината, Исторически музей – Ботевград, Кметсво Литаково, Кмество Новачене, кметски намстници в общината, политически партии – ОбС на БСП и ПП МИР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *