Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ще има ли изискване от други страни да представяме документ за ваксиниране при влизане?!

Дания разработва дигитален паспорт за хора, ваксинирани срещу КОВИД-19, съобщи Ройтерс. Това би им позволило да пътуват до страни, в които подобна документация се изисква по време на пандемията.

„Очаква се, че може да има изискване от други страни да представят документ за ваксиниране при влизане. Датският паспорт за поставена ваксина може да бъде използван там“, се казва в изявление на датското министерство на здравеопазването.

Издаването на паспорти за поставена ваксина може да стане в първите месеци на годината. Достъпът до него може да става посредством сайта на датската служба за обществено здравеопазване. Засега не е ясно дали паспортът може да е на разположение под формата на приложение.

Министерството подчертава, че е необходимо да се проучи още повече дали хората, които са ваксинирани срещу КОВИД-19, могат да предават вируса и колко дълго трае имунитетът, осигуряван от ваксината, преди да е необходимо да се направи нова ваксинация.

Дания започна да ваксинира възрастните и здравните работници в края на миналия месец и досега е поставила дози на около 1 процент от населението. Днес се очаква да приключи ваксинирането в около 900 домове за възрастни.

Ваксината срещу КОВИД-19 се вписва в електронен паспорт на гражданите на Виена, съобщи днес съветникът по въпросите на здравеопазването на австрийската столица Петер Хакер.

От 27 декември, когато започна масовото ваксиниране в Австрия, това се документира в електронна система – пилотен проект за Виена, стартирал още през октомври миналата година. Всички пунктове, където се извършва ваксинирането, са оборудвани с таблети, чрез които информация за ваксинацията се подава в централния регистър. Засега ваксинираните столичани получават хартиен имунизационен паспорт.

Електронният имунизационен паспорт все още е в изпитателна фаза. Според Австрийската лекарска камара повсеместното прилагане на електронния имунизационен паспорт е приоритетна задача, тъй като засега в системата все още не са включени общопрактикуващите лекари. В момента се извършват последните практически тестове, за да може това да се случи.

Световната здравна организация обяви, че работи по издаване на електронен сертификат за поставена ваксина срещу КОВИД-19. Той ще е под формата на „малка жълта карта“ или ще е дигитална версия на жълтите книжки за поставени ваксини, издавани в много страни.

Австралийската авиокомпания Куонтас обяви още през ноември, че ще изисква от пътниците си в бъдеще да се ваксинират срещу КОВИД-19, преди да летят.

В края на миналата година Испания обяви, че ще създаде регистър на хората, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19 и ще го сподели с другите държави в Европейския съюз.

У нас с поставянето на първите ваксини бе обявено, че се създава електронен имунизационен регистър, който ще съдържа информация кой се е ваксинирал, кога, с каква ваксина и от кой лекар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *