Извънредно заседание на кабинета:Отпуснаха 220 хил.лв започистване на река Искър

Осигуряваме финансиране и веднага трябва да започне разчистването на отпадъците в река Искър, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на извънредното правителствено заседание, което премиерът свика днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Прокуратурата започна проверка кой е отговорен за замърсяването на река Искър край Своге. Вече три дни боклуците, които излязоха на повърхността след проливните дъждове в района, не могат да бъдат изчистени. Днес стана ясно и, че по цялото си поречие река Искър не е почиствана от над 30 години.

В рамките на заседанието правителството е отпуснало 220 000 лева за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“.

„Кметът и областният управител възможно най-бързо да започнат дейностите по почистването. Намерете вариант веднага да се влезе и да се чисти. Ако може още утре да се започне. До последния отпадък трябва да се изчисти. На нас не ни е безразлична екологията“, е заявил министър-председателят Борисов.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров благодарил на премиера Борисов за светкавичната реакция и финансова помощ от правителството.

„Между 10 и 12 декара е боклукът, проблемът е сериозен и се надявам в най-скоро време да се реши“, отбелязал Тодоров в рамките на заседанието.

Кметът на Своге Емил Иванов също е изразил благодарност за помощта от държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *