Министър Ангелов предлага епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца

Обмисля се ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи на правителството извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 3 месеца. Това съобщи самият той в здравната комисия на парламента днес в отговор на депутатски въпроси. Сегашната „обстановка“ изтича на 31 януари. Ограничителните мерки щели да продължат и след тази дата, но ще има разхлабване на някои от тях.

Ангелов потвърди, че България е на последно място по темп на ваксиниране на населенето в Европа. Но обясни това с факта, че се е решило да се гарантира втората доза на всеки ваксиниран, тоест наличните количества да не се изразходват на един път. Решението се оказало правилно, тъй като в Италия вече имало проблеми с поставянето на втората доза заради забавяне на доставките.

Министърът съобщи още, че е възможно да бъдат ваксинирани членовете на секционните комисии на парламентарните избори на 4 април. Нямало проблем да се промени ваксинационният план. Мисли се още за специални облекла за хората, които ще са в контакт с карантинирани гласоподователи. Текат обсъждания с изборната администрация, а яснота какви точно решения ще се вземат ще има в следващите седмици. Депутат обаче опонира, че ваксинирането на хората, ангажирани с вота, ще е трудно, тъй като общо те са около 100 000 души (към 12 000 секции, без да се броят другите изборни звена).

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.