Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Министър Ангелов предлага епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца

Обмисля се ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи на правителството извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 3 месеца. Това съобщи самият той в здравната комисия на парламента днес в отговор на депутатски въпроси. Сегашната „обстановка“ изтича на 31 януари. Ограничителните мерки щели да продължат и след тази дата, но ще има разхлабване на някои от тях.

Ангелов потвърди, че България е на последно място по темп на ваксиниране на населенето в Европа. Но обясни това с факта, че се е решило да се гарантира втората доза на всеки ваксиниран, тоест наличните количества да не се изразходват на един път. Решението се оказало правилно, тъй като в Италия вече имало проблеми с поставянето на втората доза заради забавяне на доставките.

Министърът съобщи още, че е възможно да бъдат ваксинирани членовете на секционните комисии на парламентарните избори на 4 април. Нямало проблем да се промени ваксинационният план. Мисли се още за специални облекла за хората, които ще са в контакт с карантинирани гласоподователи. Текат обсъждания с изборната администрация, а яснота какви точно решения ще се вземат ще има в следващите седмици. Депутат обаче опонира, че ваксинирането на хората, ангажирани с вота, ще е трудно, тъй като общо те са около 100 000 души (към 12 000 секции, без да се броят другите изборни звена).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *