Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Шлемове и шалове вече не се признават срещу Ковид-19

Здравният министър издаде заповед, с която всички се задължават да носят маски заради епидемията от ковид-19 маски в закрити обществени места и там, където на открито има повече хора. Пластмасовите шлемове, шаловете и т.н. вече не се признават за предпазни средства срещу коронавируса.

„Има доста голям избор от маски. От обикновените хигиенни, през хирургически, FFP2 и FFP3 по китайския стандарт. FFP2 и FFP3 се различават по защита. FFP2 защитава от всички частици и микроорганизми на около 94%. FFP3 защитава на около 98-99%”, коментира пред NOVA председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Обикновените хигиенни маски, а и хирургическите донякъде, не са направени така, че да прилягат плътно до лицето. Затова и не са предназначени да осигуряват висока защита, каквато другите”, поясни Костов.

„FFP2 и FFP3 маските са направени като чашки и това е нарочно, за да държат материята на разстояние от устата и съответно при овлажняване да не представляват заплаха за тези, които ги носят, защото тогава се компрометира тяхното действие”, отчете Костов.

Той посочи, че повечето маски са за еднократна употреба, особено ако това е посочено от производителя.

Костов добави, че при маските с клапа издишаният въздух минава почти свободно и това заплашва околните.

„Това е за удобство на този, който я носи, а не за околните. Например такива маски с клапа са забранени за употреба в операционни, защото те не осигуряват стерилност”.

„КN95 е добра маска. Тя осигурява 94-95% защита. Малко по-трудно се диша през нея. Тези маски обаче не могат да бъдат обявени като масови по няколко причини. Първо, ще се създаде дефицит за медиците. Второ, тези маски не могат да се носят от деца. Трето, те не могат да се носят от болни от белодробни и сърдечни заболявания точно, защото затрудняват дишането”, обясни Костов и добави, че цените им вече са под 3 лв.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *