Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Конгресът реши! Нинова остава председател на БСП

50-ият Конгрес на БСП не прие оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Лидерът събра мнозинството на конгреса на БСП, чието заседание днес официално трябваше да констатира оттеглянето й след изборите през ноември м.г.

Четиристотин и петнадсест делегати на левицата гласуваха „против“ констатиране оставката на Нинова, „за“ оставката й бяха 164, а 20 се въздържаха.

„Излязох от времето, което се водеше дискусията за оставката, защото помислих, че така е възпитано. Да не попреча с присъствието си на някого, ако иска да каже нещо спокойно“, заяви Нинова след като научи резултатите от гласуването.

„От тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Но и демократична партия, която взема решенията си в своите органи и с мнозинство“, каза тя.

Корнелия Нинова благодари за доверието. „Това ме задължава да работя с двойно повече усилия. Познавате ме, мога да работя, мога и да гарантирам, че няма да предам българските социалисти и няма да продам интересите на Българската социалистическа партия“, посочи лидерът на БСП.

„Разбира се, чух и различното мнение и човек винаги има нужда да коригира нещо в поведението си. Чух много внимателно. Ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, с нашите членове, социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори следващото предизвикателство, местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа“, подчерта Нинова.

Според депутата от БСП Атанас Зафиров резултатът от гласуването е напълно очакван. Ако и останалите около 250 делегати бяха успели да участват, резултатът с който конгресът не прие оставката на г-жа Нинова щеше да бъде още по-внушителен, което ясно показва настроенията в партията, а именно-пълна подкрепа за г-жа Нинова и водената от нея политика, обясни Зафиров.

Днешното заседание е показало, че БСП е партия, в която могат да се чуят всякакви мнения, но когато бъде взето решение, то трябва да бъде прието и изпълнявано от всички, каза още Атанас Зафиров.

Председателката на партията е заложила бъдещата голяма политическа цел – спечелването на следващите местни избори.

На първо място за БСП сега обаче е активното участие в управлението.

Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви по-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си пред Конгреса, предаде БТА.

Аз поех отговорността и подадох оставка

– днес я потвърждавам пред вас“, заяви тя. Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете COVID-19 пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни.

Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини

и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност“, посочи Нинова. „Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено – на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин“, заяви Нинова.

Изтощихме се от вътрешни борби“, коментира още тя и изброи

– от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти. „Смесиха се политически и икономически интереси“, допълни тя. Нинова отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Относно президентските избори, Корнелия Нинова коментира,

че за втори път в историята на България имаме президент, който е избран за втори мандат, и в двата случая става въпрос за кандидат, който е издигнат от БСП. „Именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера на Радев с номинацията му за президент през 2016 г. и лично аз персонално съм ангажирана с предложението за Румен Радев, дори и във времето, в което БСП не желаеше той да е наш кандидат“, посочи тя. По думите ѝ, доста манипулации и грешни внушения са се развили през последната година.

Нинова коментира, че са били упреквани защо критикуват служебния кабинет

и така косвено засягат президента Радев и това косвено се е отразило на резултатите на левицата. Тя посочи, че са критикували служебния кабинет за справянето със здравната и енергийната кризи и грешките сега се наваксват от редовното правителство.

Същественият въпрос е кого представлява една партия, прави ли го идеологически,

програмно, независимо кой управлява, или се нагласява конюнктурно според ситуацията. Ако управляват хора, назначени от нашия президент, за едно действие се снишаваме и не защитаваме избирателите си, ако управлява политическият ни опонент, за същото нещо трябва да сме ярка и крещяща опозиция, защото защитаваме избирателите си“, коментира тя. По думите ѝ, ето така се губи идеологически и морален облик на една партия и ето това не иска да се случва с БСП.

БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст“,

каза Корнелия Нинова. „Имаме нужда от нов подход към местната власт. Още повече, че днес трябва да си поставим следващата политическа цел – местните избори 2023 г. и тяхното убедително спечелване“, посочи още тя. Нинова говори и за създаване на медиен пул между всички леви издания.

Нито един човек не е уволняван от вестник „Дума“,

заяви Нинова и посочи, че вестникът ще продължи да съществува като свободна медия.

Корнелия Нинова призова делегатите да не отменят прекия избор на председател с предложения за промени в устава. Тя коментира, че БСП има нужда от промяна и от усъвършенстване в идейно, организационно и кадрово отношение.

Напоследък се поставя въпросът – днес е време за младите в БСП.

За младите винаги е време, когато и да дойдат, са добре дошли“, коментира Нинова. „Нека не поставяме разделителната линия между млади и стари“, призова тя. „За мен промяната и правенето на политика зависи от морала и от моженето, не от възрастта“, заяви Нинова.

Над 500 човека вече са се включили в подписка в подкрепа на председателя на БСП Корнелия Нинова,

съобщи по-рано днес пред журналисти секретарят на партията Вяра Емилова. Подписката е тръгнала от Благоевград. С нея социалистите дават мандат на доверие на Нинова и призовават да не се приема оставката ѝ.