Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Позиция на Националния съвет на БСП във връзка с войната в Украйна

Националният съвет на БСП, с абсолютно единодушие – 104 гласа “за“, нито един “против“ и нито един “въздържал се“ прие позиция във връзка с войната в Украйна.

Публикуваме текста на позицията:

БСП в цялата си история е била партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата срещу Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна война, до протестите срещу военната операция в Сърбия в неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Като партия на мира БСП винаги е отстоявала търсенето на дипломатически решения и е отхвърляла диктата на силата.

БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. Заедно с това настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.

БСП настоява за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на трайни взаимноприемливи решения. Изразяваме нашата искрена човешка съпричастност към украинския и руския народ, които чувстваме близки.

БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация, тъй като те се доказаха в годините като неефективни и безрезултатни, както и с оглед на бъдещите негативни последици от тях за българската икономика и за гражданите.

БСП настоява правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта въз основа на анализ и на ефекта върху българската икономика от поетапно въвежданите санкции и на очакваните ответни мерки. Предлагаме да се предвиди доставянето на хуманитарна помощ за жителите от засегнатите райони, особено в тези от тях, населени с етнически българи, които също са обект на военни атаки. В тази връзка призоваваме българските социалисти да се включат в дарителската акция, обявена от Българския червен кръст в помощ на украинските граждани. Очакваме да започне подготовка и организация за приемане на бежанци от засегнатите от войната райони на Украйна, като границите ни останат отворени за тях. Кметовете, издигнати и подкрепени от БСП при възможност да подготвят настаняване в подходящи общински обекти.

БСП подкрепя позициите и действията на Парламентарната група на „БСП за България“ и на министрите, излъчени от БСП във връзка с кризата в Украйна. Възлага на социалистите в законодателната и изпълнителната власт да не подкрепят въвеждането на икономически санкции, да отстояват мира, диалога и дипломатическите усилия за трайно разрешаване на конфликта.

Отправя призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия, сложила край на най-мракобесния и кървав период в историята на човечеството.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП след заседанието акцентира на 6 неща в тази позиция.

Първо, ние стъпваме на историята и на принципите на партията, като отбелязваме, че в цялата си история сме партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна, до протестите срещу военната операция в Сърбия и неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Ние сме партия на мира и винаги сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и в диалога.

Второ – БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. В същото време настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.

Трето, настояваме за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на решения на кризата.

Четвърто – БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация по 2 причини. Въведените в миналото санкции, които целяха ограничаване на икономическата и финансова сила на Руската федерация не доведоха до очаквания ефект. И втората причина – с оглед на това, че санкции-контрасанкции биха се отразили негативно на българския национален интерес, на българската икономика и на българските граждани.

Пето – настояваме правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта както в икономическата сфера, така и организация за хуманитарна помощ на жителите от засегнатите райони в Украйна. Българските социалисти започваме и се включваме в дарителска кампания и в хуманитарна помощ. Българските кметове, издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия, се организираме при възможност да подготвим общински обекти за настаняване на семейства и за пълната им подкрепа.

Шесто – отправяме призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия.

Това е от позицията на Националния съвет, аз бих искала да добавя още един коментар, тъй като от сутринта отново се появиха спекулативни твърдения, че българското правителство е решило да снабдява с оръжия украинската страна. Категорично заявявам , че българското правителство не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна, заяви Нинова.

Потвърждавам, че Комисията по експортен контрол, в която участват Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите в България, Министерството на икономиката, тоест тя е национален орган, не е издавала разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Искам да припомня и някои принципи:

Първо – след подписването на минските споразумения 2014 г. и 2015 г. Междуведомствената комисия още тогава е приела практика да не разрешава износ за Украйна.

Второ – на 31 юли 2014 г. е приет Регламент на Съвета на Европейския съюз, въвеждащ ограничителни мерки от Европейския съюз с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Това означава, че с тези правни актове се налага ембарго върху търговията с оръжие. Забранява се износ на стоки с двойна употреба за военни цели и оръжия и се ограничава руския достъп до чувствителни технологии. Това е нормативната база, тя е и българска, и европейска. Правителството нито е взимала разрешение за износ, нито комисията е разрешавала такъв.

Ситуацията е достатъчно сериозна и динамична с часове, това изисква от нас да бъдем на изключително високо равнище на отговорностите ни. Тук сме представители на законодателната власт, на парламента, на изпълнителната власт, на партийните органи и ние сме единни в това. Да се опитаме да ограничим емоциите, които в този случай не са добър съветник, и да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решения, които да дадат на народа ни сигурност и спокойствие. Да знаят, че властите са на мястото си, и че действаме адекватно на ситуацията и ще гарантираме на българския народ тази сигурност и спокойствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *