Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общините Горна Малина и Ботевград почетоха славата на героите в Руско-турската освободителна война на Арабаконак

144 г от Освобождението на България от Османско иго честваха днес признателните поколения на местността Арабаконак. На церемонията присъстваха кметовете на общините Горна Малина – Ангел Жиланов и на Ботевград  – Иван Гавалюгов, зам.кметът Цветелин Цветков,  областният управител на Софийска област – Иван Иванов, народните представители Иван Ченчев (БСП), Младен Маринов (ГЕРБ) и Николина Ангелкова (ГЕРБ), председателите на Общинските съвети на БСП в Горна Малина- Цветодара Велкова, на Ботевград – Николина Цолова и Елин Пелин-Антоанета Драганова, председателят на ПП ГЕРБ-Ботевград – Дамян Маринов и др.

„Трети март е съкровена дата в българската история – национален празник, докосващ сърцето на всеки българин-родолюбец, защото Освобождението от османско робство е началото на възправянето на един народ, разпъван 5 века на кръста, но не паднал на колене“. С тези думи кметът на Горна Малина, Ангел Жиланов, откри честването. Според него днешният ден е не само история , а съдба за всеки българин, защото извоюваната свобода е свещена и народът никога няма да забрави своите герои, поставили своите идеали за свобода и независимост над всичко. “В златния пантеон на славата нашият народ постави имената на хилядите руски, украински, беларуски, румънски и финландски воини, воювали за поробената  ни земя. Жиланов припомни, че битката в Танкеншен (днешно село Саранци) отваря битката за Освобождението на София.

В празничните обръщения се включи и кметът на Ботевград. Иван Гавалюгов посочи, че при всички случаи днес трябва да изпитваме гордост  и признателност. „ Знам, че днес изпитваме малко по-особени чувства и затова има обяснима причина. У много у нас цари объркване, какво да чувстваме на днешния ден. Мисля, че всички ние имаме сърца , души и сетива, и аз лично не приемам ,нито от Запад, нито от Изток да ни налагат начин , по който да възприемаме днешните събития или още повече да правим преоценка на събитията преди 144 години“, категоричн бе кметът на община Ботевград.

Областният Управител Иван Иванов подчерта, че трети март е не само денят, в който бе подписан Санстефанският мирен договор и България отново заема място на картата на Европа като държава. Според него трети март е свещена дата, белязала нашето Освобождение  и възкресението на един народ, вдигнал се от пепелта  на пет-вековното робство. „Трети март ще бъде непреходен извор на национално самочувствие , защото и в окови българинът е вярвал в исконното си право за свобода и се бори за нея. Пътят през свободата не е лек, той преминава през хайдушките дружини , четническото движение, комитетите на Апостола на свободата  Васил Левски, през великата руска епопея. Българската свобода не бе дадена даром, нито пък жертвите бяха напразни. Жестокото потушаване на Априлското въстание оттеква по света. Българският апел за свобода е чут от един братски народ, който протегна нам ръка! Нечуван героизъм проявява и българското опълчение, не само при Шипка , включват се над 3 500 опълченци ,множество българи и чети. Трети ден е ден на българската национална памет“, подчерта Иван Иванов. Той припомни, че днес  се намираме на място, което дава отражение на хода на цялата война – битката за Арабаконашкия проход.  Той посочи, че тук западния отряд на ген. Гурко не позволява на Османската армия да премине прохода и подпомогне западната армия на Осман паша, обсадена при Плевен, и проправя пътя към София. „Руските воини, до които самоотвержено е местното население, проявяват храброст и учудват света като преминават Стара планина при зимни условия. Нещо, което се считало невъзможно според всички военни стратегии дотогава“, каза още Областният управител.

„Трети март е и ден на българската признателност. Днес сме тук да сведем глава пред всички наши предци, извървели тежката голгота на Освобождението и изнесли на плещите си кръста на нашата национална независимост“, каза в заключение Иванов.

След официалната церемония последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите воини в Арабаконашкия проход. Пеограмата завърши с изпълнения на Общински духов оркестрър Ботевград , с диригент Иванка Савова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *