Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът на Правец в българската делегация на 9-та Среща на върха на европейските региони и градове в Марсилия

Солидарност с Украйна и спешна подкрепа за местните и регионални власти, Военните действия в Украйна, възможностите за подкрепа на украинските местни и регионални власти и множеството бежанци бяха във фокуса на дискусиите през първия ден на 9-та Среща на върха на европейските региони и градове, което се проведе на 3 и 4 март в Марсилия.

Всички над 2000 представители на местните и регионални власти, сред които и 329-те членове на Европейския комитет на регионите (КР) единодушно подкрепиха териториалната цялост на Украйна, спирането на военните действия и спешността на хуманитарната подкрепа за украинския народ.

Българската делегация в КР бе представена в Марсилия от кметовете на Габрово- Таня Христова, Сливен- Стефан Радев, Монтана- Златко Живков, Правец- Румен Гунински, Белица- Радослав Ревански, Горна Оряховица- Добромир Добрев, Ловеч- Корнелия Маринова, Гоце Делчев- Владимир Москов и съветникът от СОС- Малина Едрева. Онлайн се включиха кметовете на Джебел- Неджми Али, Раковски- Павел Гуджеров и Рудозем- Румен Пехливанов. Делегацията в Марсилия бе придружена и от изпълнителния директор на НСОРБ, Силвия Георгиева.С минута мълчание започна специалната пленарна сесия, посветена на солидарността с Украйна, а в деня преди съмита КР прие Декларация на регионите и градовете на ЕС, с която се подкрепят по-силна „европейска перспектива“ за Украйна, както и се призовават всички местните и регионалните власти в ЕС да помогнат на украинския народ, принуден да напусне домовете си. В допълнение КР обеща да мобилизира капацитета на градовете и регионите за доставяне на хуманитарна помощ в Украйна по искане на нейните кметове.

В края на деня българската делегация се присъедини и към митинга пред кметството в Марсилия, демонстриращо единството и подкрепата на всички участници за свободата, демокрацията и мира в Украйна.

Източник: pirininfo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *