Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Храмов празник отбелязва Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици“

На 9 март всяка година Православната църква прославя светите 40 мъченици Севастийски. Храмов празник има един от най-красивите български манастири – Врачешкият „Св. 40 мъченици“. По този повод на празника от 9.00 часа Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил оглави архиерейска света Литургия.

Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици“ е построен след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230г. След победата, която се случила в деня, в който се празнуват св. Четиридесет мъченици, българския цар решава да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите, сред които е и Врачешката обител. По време на турското робство манастира е опожаряван неколкократно, а при набезите на кърджалиите през 18в., е сринат до основи и потъва в забрава.
В края на 19в. Врачешкия манастир е възстановен, като според легендата Богородица се явила на местен младеж, докато пасял стадото си под манастирската круша и му поръчала да възобнови обителта. След като били направени разкопки, са открити основите на манастирски храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица (датирана от 17в.). През 1891г. върху основите на стария храм е построена малка църквица и постепенно окло нея се изгражда манастирския комплекс. До 1937г. манастирът е мъжки, но от тогава се превръща в девическо общежитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *