Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград изпада от определението „селски район“

Общините с град над 15 000 души са премахнати от селските райони. Това е записано в Стратегическия план на България, изпратен в Брюксел

По националната дефиниция до момента, селските райони включваха общините, в които най-голямото населено място има население до 30 000 души. В новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) обаче това няма да е така.

В Стратегическия план на България, който вече е изпратен за одобрение в Брюксел, е записана нова национална дефиниция, която определя като “селски район” общините, в които няма населено място с население над 15 000 души.

И ако досега 231 общини от общо 264 в страната бяха определени като селски, в Стратегическия ни план е ясно записано, че в периода 2023-2027 г. с определението “селски общини”, ще се класифицират едва 215 от общините в България.

Вижте целия документ и конкретно страници 322-323

Благодарение на новата дефиниция отпадат ключови население места с развито земеделие в различни сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство, винарство и други.

Например някои от населените места, които отпадат по новата дефиниция за селски район, са: Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Карнобат, Севлиево, Троян, Лом, Карлово, Нова Загора, Ботевград, Самоков, Стамболийски и други.

В Стратегическия ни план е записано още, че в селските райони по подхода ВОМР влизат общини, в които няма населено място с население над 30 000 души.

Ще бъде ли одобрен така плана? Ще се правят ли корекции и ще засегнат ли те определението за селски район – предстои да разберем.

Източник: agri.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *