Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Тодоровден е! Правец празнува своя събор

По традиция Правец днес празнува своя събор навръх Тодоровден.

Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост, който тази година се падна на 12 март.

Празникът започна с Архиерейска света Литургия в манастира „Св. Теодор Тирон“.

 В 10.30 ч. в Историческия музей бе открита изложбата „Образци на Чипровските златари от фондовете на НИМ-София“.

Празникът продължи в центъра на града, където Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет за здраве.

„Честитя Ви днешния празник. Св. Теодор Тирон е пострадал преди 18 века, но неговата памет не заглъхва, защото великите хора се помнят. Освен това той е жив в царството божие и много чудеса стават до ден днешен от неговите свети молитви. На днешният ден Св. Теодор Тирон е спасил християните в Цариград, по времето на първата седмица на великият пост, от това да бъдат унижени и осквернени…Когато ние се молим и когато се стараем да изпълняваме божиите заповеди, тогава Господ ни пази от видими и невидими врагове. Всичките ни беди идват от нашите грехове. Честитя Ви празника и се радвам, че Община Правец поддържа тази православна традиция.“, каза пред правчани Ловчанският владика.

Водещата на празника припомни народните вярвания свързани с Тодоровден. „Според вярванията, на този ден Св. Теодор Тирон препуска със своя кон през пролетните поля, за да провери дали растат посевите. Забива копието си в земята, съблича своите девет кожуха и отива при Бог, за да моли за лято.“, припомни водещата.

Изпълненията на певицата Джина Стоева спомогнаха за доброто настроение на Правешкия събор. На площад „Тодор Живков“ се извиха кръшни хора, с участието на танцьори от ансамбъл „Чинари“.

По повод празника, Община Правец е получила поздравителни адреси от Областния управител на Софийска област, Община Етрополе и Община Ябланица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *