Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Денят на числото π в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград

На 14-ти март, по повод деня на числото π, в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград се проведе математическо състезание, в което взеха участие ученици от 8-ми и 11-ти клас.

С помощта на техните преподаватели Даниела Пенкова, Лидия Кеманова и Десислава Ангелова, гимназистите научиха интересни факти за числото π и решаваха Гугъл формуляри, разделени в две възрастови групи.

От осмокласниците най-добре се представи отборът от 8б клас, съставен от Румена Соколова, Веселка Василева и Йоана Тодорова. На второ място се класира отборът на 8в клас, в който участваха Деян Минев, Матилда Матева и Светозара Нанова. Трето място заеха Мартин Гергов,
Илиян Иванов и Мариян Кръстев от 8а клас.

Най-висок резултат от единадесетите класове показаха учениците Михаела Гаврилова, Цветина Тодорина и Марин Маринов от 11в клас. С много близки до техните резултати бяха Таня Чавдарова, Мариян Боновски и Петър Станев от 11б клас, следвани от Василена Рабохчийска, Марина Маринова и Емануил Цолов от 11г клас.

Директорът на гимназията Даниела Колева връчи грамоти и символични подаръци на участниците, като им пожела да не спират да покоряват нови върхове в математиката, да търсят и преоткриват нейната магия.

Числото π е най-старата математическа константа, а датата 14 март е избрана заради изписването ѝ – 3.14, което съвпада с най-краткия начин за обозначаване на математическата константа. Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности.

Източник: ppmg-botevgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *