Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Областният управител и Ловчанският митрополит Гавриил: Преподаването на православие е важно за развитието на децата

Възстановяването на уроците по православие в училищата и детските градини обсъдиха на среща областният управител на Софийска област Иван Иванов и Ловчанският митрополит Гавриил.

Негово Високопреосвещенство подчерта, че преди пандемията в немалка част от общините, сред които Правец, Ботевград, Етрополе, дечица са изучавали православие. Последвалите мерки срещу пандемията обаче са довели до преустановяване им.

Областният управител Иван Иванов подкрепи Ловчанския митрополит Гавриил в това, че уроците по православие са важни за развитието на децата и се ангажира да разговаря с кметовете на общини в областта и представителите на образователното министерство инициативата да продължи.

Двамата обсъдиха и кризата в Украйна, и изразиха надежда за по-скорошно разрешаване на военния конфликт. „Взехме решение – във всички наши храмове по време на литургиите да отслужваме и молитви за мир в Украйна“, посочи Ловчанският митрополит Гавриил.

„Радва ме това, че хората предлагат домовете си, предлагат подслон и храна на украинските бежанци. Българският народ показа, че има сърце за тези, които страдат“, подчерта и пред митрополит Гавриил областният управител Иван Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *