Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

790 е средният брой на регистрираните посетители в Туристическия информационен център в Ботевград през 2021г

Тринадесет нови веломаршрута за планинско колоездене са създадени на територията на община Ботевград. Това показва отчета на Програма за развитие на туризма в община Ботевград за 2021 година, който предстои да бъде приет от общинските съветници на 31 март

Веломаршрутите бхващат различни райони в общината – селата Боженица, Липница, Елов дол, Скравена и Новачене, както и района около вилна зона „Зелин“. Разработени са от Любомир Ботушаров, колоездач и създател на платформата MTB-bg.com със съдействието на Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“. Трасетата имат подробно описание, включващо упътване за самото преминаване през маршрута, ниво на техническа трудност, дължина, денивелация на трасето, специфики на района и GPS координати.

През изминалата 2021 г бяха маркирани два от участъците, включени в маршрут „Пътеки на времето“, намиращи се на територията на Община Ботевград. Първият е пътеката между Скравенски манастир „Св. Николай Мирликийски“ и Урвишка поляна в село Боженица. Вторият участък е от Урвишка поляна до Чекотннски манастир „Св. Архангел Михаил“ в община Правец. Трасетата са почистени от паднали клони и растителност. Заснети са и GPS – координати на маршрутите. Дейностите са извършени от Общинско предприятие „Туризъм“ със съдействието на ОП „Благоустройство и комунално стопанство“ и местни доброволци

Туристическият портал на ОП Туризъм – vvww.visitbotevgrad.com е с изцяло обновена и по-модерна визия, преструктурирано и синтезирано съдържание, отичта директорът на ОП Туризъм -Силвия Маринова. Обособени са категории, като „Какво да видя“, „Къде да хапна“, „Как да стигна“, „Къде да отседна“, „Маршрути“, „Видео“ и т.н. Фейсбук страницата „Посети Ботевград“ бележи ръст на посетителите и последователите, ангажиращи се с реакция към публикациите в страницата. За периода 31.07.2021 г. – 10.01.2022 г. се отчита ръст от 376 потребители, харесали страницата и 479 нови последователи. Създадена е и страница в Инстаграм. В нея са публикувани 54 поста, като към м. декември 2021 г. има 105 последователи. Създаден е профил във Фейсбук на Общинска почивна база „Боженишки Урвич“. Към м. декември 2021 г. страницата е харесана от 273 потребители.

Статистическите данни, обработени от Google Analytics сочат, че в туристическия портал www.visitbotevgrad.com са реализирани 2370 кликвания и 182 290 импресии. Най-популярните търсения са за ресторант „Зелената къща“, автогара „Ботевград“, ресторант „Нептун“ и Почивна база „Боженишки Урвич“, както и за различни представители на флората и фауната, типични за Ботевградски регион. В топ 10 на най-посещаваните страници в сайта попадат „Къде да хапна“ – р-т „Зелената къща“, „Как да стигна“ – автобусно разписание, туристически маршрут Ботевград – вр. Мургаш, аптеки, хотел „Боженишки Урвич“ и пещера „Водна пещ“.

През 2021 г. бе реализиран проект „Хетеротопип“ финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество lnterreg-ИПП България-Сърбия. В рамките на проекта, в Община Ботевград, са реализирани следните мерки за повишаване на туристическата атрактивност:1)Експониране и социализиране на Часовниковата кула;2)Реализиране на Музей на открито в Ботевград;3)Екстериор и технологично оборудване на Промотиращ център – Център Хетеротипии.

ОП Туризъм реализира проект за изработка и поставяне на цветен надпис „БОТЕВГРАД“ в Градския парк. Надписът е с дължина 12 метра и свети през тъмната част от денонощието.

ОП Туризъм работи активно в посока Приключенски туризъм, като е извършено обследване и е изготвен проект за изграждане на екопътека в района на село Липница. В рамките на Събитийния календар на Община Ботевград са проведени следните мероприятия с приключенски характер:Офроуд състезание – с. Трудовец; Състезание по планинско бягане „Botevgrad Run”;Състезание по планинско бягане „Botevgrad RUN”; „Скаутски игри“ – част от „Весело лято в града 2021“, инициатива за деца, Фестивал на летенето – с. Трудовец, Приключенски многобой – с. Боженица.

Реализираните мероприятия с художествено-творческа насоченост са „Пленер на занаятите – изкуство край реката“ – с. Боженица, Мартенски дни на изкуствата и Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“. За трета поредна година, на 22-ри март, бе отбелязан Денят на жабешкото блато.

През 2021 г. общо 19 обекта за хранене и/или настаняване са преминали през процедура по категоризация, съгласно изискванията в Закона за туризма. Стойността на събраните такси от извършените дейности е 3930.00 лева.

Броят на туристите, регистрирани в местата за настаняване в община Ботевград са: българи – 7 401, чужденци – 376, общо – 7 777.

От средата на 2021 г., Туристически информационен център упражнява и търговска дейност. Приходите от нея за периода 30.07.2021 – 31.12.2021 г. са на стойност 215.64 лв. /с включен ДДС/.Процедурата по сертифициране на Туристически информационен център не е финализирана.

Осигурено е ежедневно информационно обслужване и съдействие на граждани и туристи, като средният брой на регистрираните посетители е 790. Най-често търсената информация е свързана с упътване за туристически маршрути и забележителности в региона, места за настаняване в общината, местни клонове на държавни институции, възможности за закупуване на билети за пътуване и екскурзии до различни дестинации.

Общият брой реализирани нощувки в ОП „Боженишки Урвич“ за 2021 г. са 657 броя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *