Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Какви въпроси отправиха съветници към кмета Пешо Младенов за социално-икономическото развитие на Литаково (ВИДЕО)

Здравният дом в село Литаково е без лекарска помощ за пациенти от селото. Това продължава от няколко години. Коментарът на кмета на селото Пешо Младенов, по повод Здравния дом,  е че той е една солидна сграда с необходимите кабинети, но с времето всичко е занемарено. В момента е останала само аптеката, която е частна собственост. Темата бе засегната, след като общинският съветник от БСП Николина Цолова постави питане във връзка с посочената от Младенов информация, че д-р Накова и д-р Пламен Димитров, доскоро с практики в Литаково, вече приемат пациентите си от Литаково в лекарските си кабинети в общинската болница в Ботевград. „Не считате ли, че това е голям проблем за хората и търсили ли сте начини за решаването му?“.

В отговор кметът Пешо Младенов посочи, че е правил опити да привлече медицински кадри в селото, но до момента безуспешно. Една от причините е значителният брой на ромското население. По повод въпроса на общинския съветник от БСП дали има оплаквания от жителите на селото за мръсна вода по чешмите, Младенов отговори, че в момента пречиствателната станция не работи, но искането му е тя да започне да функционира, след завършване подмяната на водопровода. По думите му качеството на водата не е лошо, но от време на време се размътва, особено, когато дърводобивните фирми добиват дърва и когато водоподаването се получава от язовир Бебреш. Младенов  изрази надежда, че с пускането на пречиствателната станция и с напълно подменен водопровод, значително ще се подобри качеството на водата.

„В Литаково продължава подмяната на водопровода, като почти на 90% това е извършено. Остават две малки улици и изграждането на един довеждащ водопровод. След това предстои асфалтирането на изкопите след подмяната на водопровода. В момента се строи допълнителна сграда в детската градина за 4-годишните, което е задължително по закон“, подчерта Младенов.

Общинският съветник Николина Цолова поздрави кмета на Литаково за това, че има подчертано чувство за съхраняване на историческата памет на селото и възпитаване на младите хора в дух на зачитане на духовните ценности и в родолюбие. „Поздравявам ви за историческия нюанс в информацията, но и най-вече за това , че с помощта на Община Ботевград успяхте да изградите един много приветлив облик на центъра на Литаково – положихте необходимите усилия за възстановяване на един от паметниците и откриване на друг такъв – на емблемата на националната ни идентичност – Васил Левски“.

По време на обсъждане на информацията за социално-икономическото развитие на село Литаково, постъпиха питания и от други общински съветници.

Общинският съветник Дамян Маринов попита кметът на Литаково, че в информацията не са засегнати проблемите със състоянието на материалната база на училището. Маринов попита още има ли в момента нерегламентирани сметища. „На територията на Литаково редовно се изхвърля боклука, като графикът е четвъртък и петък. Има достатъчно на брой контейнери, но продължават да се изхвърлят боклуци по поречието на реките“, каза в отговор кметът на Литаково. По думите му откакто кметството работи с фирма „Вера Строй“ са загробени много сметища, а на нарушителите се налагат глоби. Относно училището той заяви, че е запознат с проблемите на парното котле, и е направено обследване и вероятно ще предстои ремонт на покрива на прогимназиален етап. „В начален етап покривът е сменен, на няколко пъти имаше запушване на мръсната канализация и е отреагирано своевременно. Съдействие на детската градина и училището има денонощно‘, добави Пешо Младенов.

Общинският съветник Цветан Миньовски заяви, че кметът Пешо Младенов е добър стопанин и където има проблеми в селото, ги решава.

Общинският съветник от МК ДИБО Любчо Василев  заяви, че е получил информация, че на територията на Литаково има забранена сеч на плодни и овощни дръвчета. „Има ли жалби, постъпили в Кметството или устни сигнали?  Какви действия сте предприел?“, попита Василев. Кметът Младенов отговори, че в писмен вид не са постъпвали сигнали. Той заяви обаче, че при обиколките си в селото е констатирал сеч на сливи и джанки. И веднага на място е отреагирал и е подал сигнал до горските служители. Дървата са конфискувани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *