Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С 30 хил.лв завишиха средствата за спорт в Бюджет 2022 на Община Ботевград (обновена)

С 20 гласa „за“ и 3-ма „въздържал се“ бе приет Бюджет 2022 на Община Ботевград. Бюджетът бе приет за рекордното време от 60 минути, на извънредно  заседание на Общински съвет-Ботевград днес. За разлика от всеки друг път дебатите бяха сравнително кратки. Интерес от страна на граждани и заинтересовани страни почти липсваше. Присъстваха единствено кметовете на Врачеш – Марин Бончовски, на Литаково -Пешо Младенов и на Трудовец- Еленко Иванов, директорът на Исторически музей -Рени Лазарова, на ОП Туризъм -Силвия Маринова.

„Явно добре е направен и добре е разяснен, затова съветниците нямаха много въпроси, които да задават по проекта за бюджета“. Така кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов коментира бързото приемане на най-важния документ на общината.

Проектът на приходно-разходната част в размер на 42 милиона 306 хиляди 679 лева бе приет. Собствените бюджетни приходи за 2022-ра година са 13 503 000 лв, в това число данъчни приходи 3 990 000 лв, неданъчните приходи са 9 263 00 лв. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е в размер на 23 681 696 лв. Целевите трансфери от централния бюджет за местни дейности са в размер на 4 301 300лв. Разходите за делегираните от държавата дейности са 23 655 898 лв, за местни дейности 17 602 053 лв, и за дофинансиране на държавните дейности 1 048 728 лв.

При приемане на общинския бюджет с 30 хил.лв бяха завишени средствата за спорт – от 150 хил.лв на 180 хил.лв, които ще са за сметка на Данък придобиване на имущество (930 хил.лв), обясни кметът на общината Иван Гавалюгов.

Мъжкият баскетболен отбор на „Балкан“ и Футболен клуб „Ракитин“ с. Трудовец бяха изключени от финансиране чрез общинския бюджет. Тяхното финансиране ще се осъществява по линия на рекламно-информационни елементи – билбордове, разположени върху общински имоти. По думите на кмета Гавалюгов те ще осигурят 200 000 лв за баскетболен клуб „Балкан“ и 24 хил. лева за футболен клуб „Ракитин“ Трудовец. Рекламните билбордове ще са разположени върху 18 общински имоти, сред които и терени извън регулация в близост до магистрала Хемус-в землището на с. Трудовец. „Това е един удачен взаимоизгоден вариант за всички, чрез частно финансиране, със съдействието на община Ботевград, да бъдат заместени едни средства, които досега са излизали от общинския бюджет“, каза кметът, мотивирайки предложението си.

Увеличението на средствата за спорт бе прието от общинските съветници, след предложение на Постоянната комисия по сигурност и обществен ред, от нейния председател Дамян Маринов. Идеята е на общинският съветник от ПП МИР Йонко Ненчев, който по време на заседание на комисията е направил това предложение и то е срещнало подкрепа от колегите му. По време на заседанието на Общински съвет днес Маринов направи предложение постъпленията от данък при придобиване на имущество (около 980 000 лв, да се завишат на 1 010 000 лв и в разходната част на бюджета средствата за дейност “Спорт за всички“ да се увеличат от 150 000 лева на 180 000 лв. Кметът Гавалгов прие предложението и заяви „Ние на практика сме намалили средствата за спорт  с 200 хил.лв през 2022г. Неколкократно на предходни сесии заявих, че средства за директно финансиране на мъжкия баскетболен отбор тази година , а и занапред няма да бъдат предвиждани. Така, че приемам да бъдат увеличени  с 30 хил. лв средствата за масов спорт и за подпомагане на спортните клубове и на детско-юношеския спорт“, каза кметът на общината.

“Както вече знаем всички цени се вдигат, ръстът на инфлацията се покачва, а има нови спортни клубове  в общината, които очакват финансова подкрепа от общината. Отделно мъжкият футболен отбор се справя много добре и смятам, че има нужда от подкрепа за постигане на още по-добри резултати. Отделно клубовете по таекуон-до постоянно печелят призови медали“, така Ненчев обясни мотивите за предложението си пред  Botevgrad.news.

3 коментара на “С 30 хил.лв завишиха средствата за спорт в Бюджет 2022 на Община Ботевград (обновена)

  1. А, другите спортове защо не се финансират не е само баскет, ракитин и Витков. Има и други спортиве които носят медали като акробатика, борба в борбата има деца които носят медали не само републикански състезания, а и от международни защо не се виждат тези деца?

  2. Кога ще се заделят средства за по-голям салон за децата от ДГ “ Синчец“? Нима те не заслужават подобен на този в ДГ „Славейче“?

  3. Други спортове им от много време но в Ботевград се знае за баскетбол. Няма как всички да тренират баскетбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *