Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Михаил Димитров с коментар за спирането на руския газ и перспективите пред „Балкангаз 2000” АД

Какви са перспективите пред „Балкангаз 2000“ АД, след спирането доставките от „Газпром“ и считате ли, че предложенията на министър Нинова ще получат реализация за замразяване цените докато доставките бъдат възстановени, както и разликата в цените да се поеме от държавата? С този въпрос Botevgrad.NEWS се обърна към Михаил Димитров – Изпълнителен директор на „Балкангаз 2000” АД.

Какво каза г-н Димитров пред нашата камера:

„Можем да коментираме ситуацията до началото на отоплителния сезон – близките 5-6 месеца. По информацията, която полчуаваме по медиите и по професионални канали, до края на летния сезон няма да имаме проблеми с доставките на газ. През това време се предполлага, че ще бъдат намерени начини да се работи без сътресения. Силно се надявам цената да не търпи голямо увелчиение. Във всички случаи в уравнението ще се включи и доставката на втечнен газ, който не може да бъде по-евтин от газа, който се доставя по тръби.

Що се отнася до замразяване на цената става въпрос за едно нещо – за поемане на разликата в цените от държавата, защото ако се замрази цената за потребителите, тази цена , която ще плаща доставчика по някакъв начин трябва да му бъде възстановена. До колко това е реализстично, аз не се наемам да оценявам.

С решение на правителството компенсацията на цената за потребителите на природен газ е разширена и обхваща и месец април. За месец април компенсацията ще бъде в размер на 51,31 лв за MWh, което прави около 54 ст на куб.м.

Пълното интервю – във видеоматериала:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *