Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Прието: вдигат минималната пенсия със 100 лева от юли

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. от юли, което е с 26,2% повече в сравнение със сегашния ѝ размер от 370 лв. От същата дата максималният размер на пенсията ще се повиши от 1500 лв. на 2000 лв., което прави 33,3% ръст. Това предвиждат изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., които бяха одобрени от правителството днес.

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември, ще се осъвременят с 10%. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар ковид добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвижда още законопроектът.

С него се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% – от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът ѝ ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

Антикризисни мерки

Правителството прие на днешното заседание и антикризисни мерки, за които е постигнат политически консенсус при проведените консултации между коалиционните партньори. Предвижда се засилване на държавната подкрепа в две основни направления – мерки за подкрепа на бизнеса и пакет от социални такива. Сред тях са – увеличение на размера на данъчното облекчение за деца; въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставка на хляб за срок от една година; компенсация за физическите лица, крайни потребители на горива; освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ; намаляване на ставката на ДДС за доставките на природен газ и на централно отопление; намаляване на размера на законната лихва при забава при физическите и юридическите лица.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *