Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев, БСП: Изключително опасно е за България, ако нямаме актуализация на бюджета до края на месеца

„Управляващото мнозинство се разпадна поради интереси. Така или иначе имаше подобни индикации поради поведението на една от политическите сили. Притеснителна е тезата на ИТН да гласуват бюджета на 1-во четене, но да правят много нови предложения между 1-во и 2-ро четене, което крие рискове те да не го подкрепят, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Това би било безотговорно поведение от тяхна страна и ще е изключително опасно за България, ако нямаме актуализиран бюджет до края на месеца.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на Euro News относно предстоящата актуализация и напрежението в пленарна зала.

По думите му социалните мерки в предстоящата актуализация са борба на българските социалисти от последните 5 години. „Вчера на гласуването се видя каква е загрижеността на другите партии, защото не може да гласуваш срещу пенсии, срещу подпомагане на млади семейства, срещу антикризисни мерки. В случая нашите социални мерки не могат да бъдат отречени от никого”, добави Ченчев.

„Македония е изключително важен въпрос и за нашето самосъзнание като българи, и като национална цел, защото ние като държава имаме външна политика, която трябва да следваме. В случая мисля, че тази тема беше преекспонирана и в ситуация на толкова много кризи, които засягат България ще е крайно безотговорно да отидем на избори”, категоричен бе социалистът и изрази надежда всяка партия и всеки един народен представител да осмислят своята отговорност към българските граждани, но обърна и внимание на това, че от „Възраждане” вече са гласували против социалните мерки.

Ченчев заяви, че БСП е най-сериозната и отговорна партия, има своите структури и социалистите винаги са готови за избори. „Имаме цели, които са за по-високи доходи на българските граждани, а от кризи се излиза само с повишаване на доходите. Не мърдаме нито на йота от нашето коалиционно споразумение”, каза още депутатът от левицата.

Социалистът подчерта, че червените линии се поставят, за да се знае къде е границата и обяви, че премиерът Петков е наясно с твърдата позиция на БСП по отношение на Република Северна Македония. „Докато те не покрият изискванията, не спазят договора и не се съобразят с това, което България иска, то ние няма да отстъпим от ветото. Всичко, което е в разрез с договора за добросъседство ще минава през парламента, за да няма абсолютно никакви съмнения”, допълни заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“,

В заключение Иван Ченчев бе категоричен, че социалистите не са в управлението на всяка цена, защото за тях България и българските граждани са най-важни. „Иска ми се да свалим остротата на политическия тон и агресията в него, защото хората са много разделени. Необходим е разумен тон, за да не изпадаме в политически колапс и обществото ни да се фрагментира още повече”, завърши той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *