Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Правителството на Кирил Петков подаде оставка

Оставката на правителството официално вече е внесена в Народното събрание, съобщи БТА.

По информация на БГНЕС и пресцентъра на Народното събрание оставката е внесена по куриер.

По-рано сутринта Кирил Петков пристигна в сградата на Министерски съвет, съпроводен от охрана, без да направи никакъв коментар пред медиите.

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Очаква се държавният глава Румен Радев да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена формация – „Продължаваме Промяната“, а съпредседателят ѝ и премиер в оставка Кирил Петков заяви, че партията ще се опита да води разговори за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание. 

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДСоткъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. 

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *