Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Областният управител Дарина Николаева посети Етрополе за празника на града

Областният управител на Софийска област Дарина Николаева бе официален гост на празника на град Етрополе – Петровден. Тя бе посрещната лично от кмета на общината – Димитър Димитров и зам. кмета Станка Атанасова. Г-жа Николаева участва в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите етрополци, участвали във войните в периода 1868-1918г, свеждайки глава в знак на уважение и преклонение към героизма им. По повод 95 години от откриването на паметника и празника на града, г-жа Дарина Николаева поднесе Поздравителен адрес към кмета Димитър Димитров, към общинската администрация и жителите на община Етрополе. Официални гости бяха още от Република Сърбия: Владица Димитров, кмет на община Димитровград, Александър Пейчич, председател на Общински съвет на община Бела Паланка и Мирослав Маринкович – зам.кмет на община Бела Паланка, Република Сърбия.

В Поздравителното си слово Николева заяви, че в Деня на Светите Апостоли Петър и Павел всяка година етрополци отдават заслужена почит на героите от Етрополския край, увековечили своето безсмъртие в историята на град Етрополе – един акт на саможертва, в името на  свободата на съвременните поколения.

„Днешният ден – 29 юни е повод за гордост на всички вас, от героизма на етрополци, участвали във войните в периода 1868-1918г. Незабравима ще остане и датата в историческия календар на общината  – 12 юли 1927г, когато в присъствието на цар Борис  III е открит паметникът на загиналите воини. След 50-годишно прекъсване от 1994 г празникът е възобновен.

Приемете моето  уважение за това, че вече 95 години отговорно пазите историята на родния си край. Поздравявам кмета Димитър Димитров и неговия екип, вас – жителите на Етрополе за това, че продължавате традицията и се прекланяте пред личността и делото на своите герои!

Бъдете горди, че вашият град е един от ярките символи на българската историческа памет и е пример за обединение в съдбовни за народа каузи!

В днешния празничен ден ви пожелавам здраве, благоденствие, радост във всеки ваш дом и нека Светите Апостоли Петър и Павел ви закрилят!

Поклон пред паметта на героите на Етрополе!“.

Специално за празника на град Етрополе пя фолк певицата Глория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *