Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

За пета поредна година ще се проведе Пленер в Боженица – изкуство край реката

За пета поредна година, в с. Боженица ще се съберат автори на различни художествени занаяти. И този път отново ще се работи с глина, ще се правят скулптури от дърво, ще се рисува и ще се прави лятно кино. Входът е свободен и участието във всичко е безплатно.

В рамките на трите дни ще има изложба на открито с Бусинска керамика, картини, текстилни кукли и дърворезба. Всеки който желае, ще може да опита да си извае съд на грънчарско колело с помощта на гостите от „Бусинска сръчкотилница“. Те ще запознаят посетителите
с една от най-старите керамични школи у нас – Бусинската, както и ще представят старите майстори, направили със своите творения школата известна. В Бусинци е било първото училище за керамика, открито през 19 век. Някога в този грънчарски център са се въртяли над 300 колела, сътворявайки красиви форми в изчистени, земни тонове.

Друг гост на събитието ще бъде майстор Алексей Алексиев от София, който е известен с това, че вдъхва живот на мъртви дървета, преобразявайки ги в скулптури. С Димитър Христов от Ателие Боженица, гостите на пленера ще могат да опитат и работа с длето. Майсторката на кукли Румяна Йорданова ще помага в изработката аксесоари и мебели от картон и рециклирани материали за нейните мишлета – играчки.

В първата от киновечерите край реката, на 26.08.2022 (петък) от 20:45 ч., ще бъде излъчен филма MonkeyMovie на сценариста, режисьора и продуцента Димитър Коцев-Шошо. Филмът е отличен с наградата на публиката на „София Филм Фест“ през 2016 година и се разказва за Ива (Радина Боршош) и Мая (Александра Костова), които имат общ баща Андрей (Юлиян Вергов). Лутайки се из емоционалните амплитуди на тинейджърството, фантазиите и страховете си, двете момичета оцеляват, всяка по свои правила.

Във втората киновечер край реката, на 27.08.2022 (събота) от 20:45 ч., ще бъде излъчен филма на режисьора Стефан Командарев и продуцента Стефан Китанов – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, копродукция на България, Германия, Словения и Унгария, с музиката на Стефан Вълдобрев. Кинолентата, излязла през 2008 г., разказва историята на едно момче, Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа.

Пленерът се организира от Ателие Боженица, фондация „Боженица“ и със съдействие на Община Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *