Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

За пореден път крадци посегнаха на паметника на Незнайния войн

Крадци откраднаха плоча от паметника на Незнайния войн в Ботевград. Това не е първият случай на посегателство върху войнишкият паметник, през 2015 бяха задигнати месингова пластика и малък герб от южната страна на монумента.

В момента липсват 2 плочи- едната е открадната, а другата е прибрана от служителите на Обществен ред.

„Една е откраднатата плоча от паметника на Незнайния войн. Другата е прибрана от служителите на „Обществен ред и сигурност“, тъй като са забелязали, при един от обходите, че е приготвена за кражба. Относно откраднатата, има подадени сигнали от местното полицейско управление и преглеждат записи от видеокамерите в района. За съжаление, няма камера, която директно да гледа към паметника, но в резултат на това сме предвидили да се монтира видеонаблюдение и осветление, което специално да гледа този паметник. Не можем до всеки един обект в града да сложим видеонаблюдение, но явно този паметник, с оглед метала, от който са направени плочите с имената на загинали, представлява интерес за определена група хора. Текат съвместни действия по разкриване на извършителя, установяване времето, по което се е случило, но няма камера, която директно да наблюдава паметника и затова се преглеждат записи от съседни камери, които могат да са спомогнат за разкриването на извършителите.“, коментира кметът Иван Гавалюгов.

Той допълни и, че не може да се гарантира, че липсващата плоча ще бъде възстановена до следващия национален празник – 6 септември. Сигурно е, обаче, че тази, която е прибрана от „Обществен ред“ ще бъде монтирана отново до тогава. Относно откраднтата, тя ще бъде заменена с нейн аналог, който няма да бъде от благороден метал.

1 коментар на “За пореден път крадци посегнаха на паметника на Незнайния войн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *