Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Политическите партии се споразумяха за квотите в секционните избирателни комисии за изборите на 2 октомври 2022г в община Ботевград

Общо 385 са участниците в Секционните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022г в Община Ботевград. От тях по 45 Община Ботевград предложи на Партиите и коалициите на парламетарно предстаявените партии в Ботевград да са за Председател Зам.председател и Секретар. Броят на членовете в комисиите е 250.

Консултациите днес се водиха от Зам.кметът на Община Ботевград Румен Христов, Стефка Граматикова – Секретар на Община Ботевград и Веселка Николова- директор на Дирекция „Административно и информационо обслужване“ в община Ботевград. Те се проведоха от 17.00ч.

Коалиция „Продължаваме промяната“ бе представлявана от Николай Диловски, Коалиция ГЕРБ-СДС бе представлявана от Николай Стоянов, ДПС бе представлявана от Павлин Марков, Николина Цолова и Веселка Златева представляваха Коалиция „БСП за България“, Партия „Има такъв народ“ бе представлявана от Георги Иванов, Христин Савов представляваше Демократична България.

От партия „Възраждане“ не се явиха на консултациите.

Представителите на парламентарно представените партии се споразумяха за разпределението на квотите в 45-те Секционни избирателни комисии в община Ботевград.

Разпределението на квотите в СИК в общината е, както следва:

Коалиция „Продължаваме промяната“ ще има 83 представители в СИК, 13-председатели, 13 – зам.председатели, 13- секретари, 44-членове;

Коалиция ГЕРБ-СДС има с 18 представители по-малко в секционните избирателни комисии, общо 75 представители, 12 председатели, 11зам.-председатели и 11 секретари, и 41 членове в комисиите;

Партия ДПС – 47 представители, 6 председатели, 7 зам.-председатели, 7 секретари, и 27 членове в комисиите;

Коалиция „БСП за България“ има с 9 по-малко представители45, от които 5 председатели, 5 зам.-председатели и 5 секретари, и 30 членове в комисиите;

Партия „Има такъв народ“ има с 12 представители по-малко от предходните избори на 14 ноемрви 2021г. Те са общо 45, 4 председатели, 3 зам.-председатели, 4 секретари, и 34 членове в комисиите;

Коалиция „Демократична България – Обединение“ – има с 7 по-малко представители – 45, 3 председатели, 3 зам.председатели, 3 секретари, има 36 членове.

ПП „Възраждане“45 представители: 2 председатели, 3 зам.-председатели, 2 секретари, и 38 членове в комисиите;

Георги Иванов от ИТН поиска да се направи разместване, за да може неговата партия да има председател на СИК вдве секции (15 и 16), намиращи се в ОУ“Васил Левски“- гр.Ботевград, но желанието му не бе удволетворено.

Политическите партии и коалиции имат срок до обяд на 29 август 2022г да внесат писмени предложения за състава на СИК. Също така те трябва да представят Списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК.

По време на консултациите д-р Златева от БСП призова останалите представители на политическите сили да предупредят ръководните членове на СИК, че ще пътуват след края на изборния ден, за предаеване на изборните книжа. Предложението й е провокирано от практиката досега, че много от тях се отказват впоследстие да пътуват до РИК, в изборната нощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *