Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

След дългогодишно прекъсване съборът на Литаково е възстановен

След дългогодишно прекъсване, традиционният събор на село Литаково беше възстановен и събра жители и гости на селото на народно веселие на площад „Свобода“.

Програмата на събора бе открита от мажоретките към Народно читалище „Христо Ботев 1884“ – Ботевград с ръководители Иванка Христова и Стела Бенчева.

Водещата на празника Иванина Иванова разказа за традицията на събора в Литаково: „Съборът на нашето село Литаково първоначално и дълги години след това се е празнувал на 1- ви септември. На този ден православната църква почита паметта на преподобни Симеон Стълпник и неговата майка преподобна Марта. На същият този ден се поставя началото и на църковната нова година. Този ден не е избран случайно за събор на селото ни. Симеон Стълпник е християнски светец от 4-ти век, който е живял на върха на изградена от него кула, където се молел и затова е наречен Стълпник. Но той е известен сред българите и като Симеон орач и Симеон брульо, а нашето село се е славело с трудолюбиви земеделци, които са орали и обработвали земята, събирали плодовете й през есента. Да не забравяме, че село Литаково има най-много декара земеделска земя в цялата община Ботевград. И съвсем логично е точно този ден да бъде избран за празник на селото, а и всяко начало е хубаво, както първото число от месец септември, така както и уважението на християните към началото на църковната година.
През годините датите на събора са се променяли поради различни причини, но винаги през месец септември. Имаше и години, в които съборът не се празнуваше. Затова днешният ден е особено важен, защото възстановяваме събора в точно определен за в бъдеще ден- първата събота на месец септември. Радостно е, че всички вие сте тук, за да участвате във възстановяването му сега и с усилията на всички да продължим бъдещите му празнувания.“

Кметът на селото Пешо Младенов се обърна с приветствие към гостите на събора: „Уважаеми съселяни, скъпи приятели и гости на село Литаково, днес ние отново сме заедно, за да възстановим една традиция, която в последните години беше забравена, а именно събора на село Литаково. Днес ние поставяме ново начало, в едни трудни времена, но литаковци имат силата да се борят за идеите и мечтите си. За мен е чест да открия днешния събор, на един обновен център с отремонтирано кметство, с реновирани паметници, с новоизграден паметник на Апостолът на свободата, с обновена зелена площ около паметника на загиналите във войните, с изградено модерно led осветление в централната част на селото. Тук е мястото от мое и от ваше име да благодаря на общинското ръководство и лично на кмета г-н Гавалюгов. Искам да изкажа благодарност на всички онези, които се трудиха неуморно, които загърбваха личния си интерес и се лишаваха от времето с близките си, работейки за една велика кауза, наречена Литаково. На всички вас, на вашите семейства пожелавам здраве и щастие. Нека във всеки дом да има любов и разбирателство, нека всички ние се отнасяме с уважение към село Литаково и към нашите съселяни, нека всяко едно наше действие да води към просперитета на село Литаково. Изказвам благодарност и на всички дарители и ги призовавам и за напред да участват активно в обществения живот на селото. Бъдете живи и здрави, нека Бог да ви закриля, нека в този дъждовен ден всички да се обединим и заедно да се веселим. Честит празник!“

Местни самодейци и гостуващи състави и артисти представиха богата фолклорна програма. Първи на сцената на събора се изявиха домакините- самодейци при Народно читалище „Светлина 1900“- Литаково. Последваха изпълнения на група „Пей сърце“ при Народно читалище „Христо Ботев 1884“ – Ботевград с ръководител Богдана Георгиева, Танцов клуб „Мургаш“, Народен хор и оркестър при Народно читалище „Събуждане 1895“- Врачеш, Детски театър „Карнавал“ с ръководител Мирослав Йорданов, Фолклорен клуб „Варвари“, Ансамбъл „Балканска младост“ при Народно читалище „Тодор Пеев“- Етрополе.

Специални гости на събора бяха Костадин Джигошев и родопски солисти.

Дарители, спомогнали за осъществяването на събора са Невена Бонинска, Антоанета Чайкова, Фирма „Стрелец“, Фирма „Кава СТРОЙ“, Застрахователна компания „Лев инс“, ЕТ „ПИГИ“ – Пламен Николов, ЕТ „Никола Николов“, „Динката – ЕООД“ – управител Невена Димитровa, „Христо Ангелов-68“ ЕООД – управител Веселин Цветков, „Балкан-експерт-БГ“ – управител Веселин Цветков, земеделски производител Йоан Иванов и земеделски производител Милен Бочев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *