Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ПРАВО НА ОТГОВОР: Краят на порочните практики в ТПГ „Стамен Панчев“ настъпи преди 3 години

Във връзка с разпространено публично отворено писмо на инж. Соня Малинчева, бивш директор на Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев“ до Регионално управление на образованието – София област, по повод  ниският успех на държавните зрелостни изпити в двете професионални гимназии в Ботевград и новият й коментар: „Кандидат, който не отговаря на изискванията за директор, 3 години управлява училище с милионен бюджет“, ще изразя факти, които да внесат яснота по актуалната тема.

Заемам длъжността временно изпълняващ длъжността директор  на ТПГ „Стамен Панчев“ до провеждането на конкурс. Имам необходимите магистратури, управленчески опит и  педагогически стаж, за да бъда допусната на следващ конкурс.

Няма издадена заповед, която да е в противоречие със Закона за народната просвета, защото същият  не е в сила. Няма такъв закон. Лъжа е, че през този период от Министерството на образованието и науката са назначили пълна проверка на РУО – София област, която е включвала и проверка на няколко училища, в това число и на ТПГ „Стамен Панчев“. 

Бюджетът, както и дейността на училището са публични и прозрачни,  и са публикувани на интернет-страницата на училището. Изпълнението им се отчита в края на всяко тримесечие пред Педагогическия съвет, Общото събрание на колектива и Обществения съвет. Предоставя се  информация в МОН, РУО-София област, Община Ботевград, ТД на НАП, Дирекция „Социално подпомагане” и др. Отчет-анализ на дейността на училището се изготвя и приема в края на І срок и в края на всяка учебна година пред ПС, Обществения съвет и родителската общност.

Резултатите са факт и са продукт на пет годишно обучение на учениците в училището. Учителският екип е с непроменен състав от управлението на предишните двама директори.

Учениците в ТПГ „Стамен Панчев“ идват с много ниски образователни резултати и висок процент дефицити в обучението си /успеваемостта е среден 3/. Много от учениците са функционално неграмотни, често отсъстват от училище без причина или защото работят, за да помагат на семействата си. Така те допускат много дефицити и трудно наваксват изоставането. Тези ученици показват слаби резултати в обучението.

Практиката да преминават ученици  в по-горен клас без да знаят и без да идват в училище е практика на предишното управление. Ето защо от 560 ученици през 2019 година, сега са само 360 ученици /в различни форми на обучение/.

Казвам нещата такива, каквито са. Паралелките са с реални ученици, с натрупани големи дефицити, в начален и прогимназиален етап на образование. Те трудно могат да бъдат покрити в гимназиален етап. Оценяват се според положените усилия. Не фалшиво, за да отчита директорът някакви резултати  и  да  печели общественото мнение.

И да…директорът носи отговорност за резултатите. Мое морално право е да кажа истината и  нямам за цел да залъгвам обществото и министерството за грамотността на ученици, които са допуснати  и записани в гимназиален етап, без да са грамотни и без да могат да четат и пишат, от хора с педагогическо образование и педагогическа правоспособност. През учебната 2021-2022 година форматът и критериите за оценяване на ДЗИ БЕЛ са променени. Увеличен е броят на въпросите с отворен отговор. За оценка Среден 3 минималните точки са завишени от 23 на 30, което също е причина за ниския успех. 26 ученици са с оценка под 30 точки. Учениците издържали успешно ДЗИ БЕЛ са със средна оценка Добър 3,63.

Не толерирам празни паралелки, несъществуващи ученици и лъжливи резултати. Това е практика на миналото управление. Смела съм  да кажа истината и отказвам да залъгвам обществото за нивото на знание и грамотност, след като на ниво начален етап в някои от малките населени места няма такава. Общият среден успех през последните три учебни години по класове и общо за училището е Добър 3,57.

Всеки може да въздиша по изминало време, когато нямаше онлайн обучение, имаше по-ниски критерии за оценка на ДЗИ и по лесни начини за постигане  на резултатите, за да се показва успеваемост. Броят на учениците намалява защото няма фантоми, за да се оправдават несъществуващи паралелки, с несъществуващи ученици, за които да се взима финансиране. Нисък е успехът, защото е реален за първи път. Липсата на умение за четене и писане се оценяват със слаб 2 и никой няма да лъже, за да се спечели обществено одобрение и по старому да си преписваме лъжливи заслуги.

Учениците в риск са 93 процента от общия брой. Работи се по задържането на учениците в училище  и включването им в учебната дейност, както и за устойчивото интегриране на деца в образователната система, застрашени от отпадане в задължителна училищна възраст.

Резултатите от НВО 10 клас са ниски. Но се забелязва, че броят на не явилите се на НВО ученици намалява /по БЕЛ с 8 % и по математика с 16%/ и разликата между средният бал за училището и този за страната също се променя в положителна посока /по БЕЛ от -37,58 на – 19,79 и по математика от -27,76 на -13,58/, което е резултат от дейността на ръководството и целият педагогически състав на ТПГ „Стамен Панчев“.

Нито една сграда на училището няма да остане пустееща и неизползваема, както по времето на старото ръководство. Фирми ползваха помещения на училището на  символични наеми, без договори и без процедура за отдаване под наем. С екипа ще променим средата и ще я развиваме, защото имаме идеи, които да реализираме. Безстопанственото изоставяне на училищни сгради и опустошаването им е повод да се потърси сметка за лошото им управление в миналото, довело до компрометираното състояние на държавна собственост.

Убедена съм, че по-нататъшният път, който трябва да извърви училището през следващите години е предизвикателен и труден, но  продължаващ промяна в името на  реални резултати,  постигнати от осъзнати и мотивирани млади хора.

Цонка Докова

Вр.И.Д.Директор

на ТПГ „Стамен Панчев“

4 коментара на “ПРАВО НА ОТГОВОР: Краят на порочните практики в ТПГ „Стамен Панчев“ настъпи преди 3 години

  1. Докова вкара ред в училището и спря източването на държавни средства. А колко неграмотни ученици завари и започна да ги ограмотява!Нека не се затварят очите за тези факти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *