Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев: БСП ще се погрижи българските граждани отново да имат топла зима

Цялото Младежко обединение в БСП още в първите часове е на място и помага. От една страна, държавата трябва да си влезе във функциите и чрез служебното правителство да се погрижи за своите граждани там. От друга страна, ние предприехме различни инициативи и кампании за подпомагане на пострадалите. Благодаря на хората, които са на място и помагат. Това е естествен процес.“ Това заяви вчера по Nova News водачът на листата на „БСП за България“ в 26 МИР София Иван Ченчев, по отношение ситуацията с водното бедствие в Карловско.

Бих предложил, за да се избегнат подобни бедствия, да се отворят сметки на общините и да се осигурят средства за почистване на коритата на реките. Ние имахме предложения и се опитахме да наложим това в НС като законодателство – децентрализация и повече пари да остават в общините, защото те нямат средства за такива дейности“, допълни той за предлаганите от социалистите мерки, които са свързани с помощ за малките населени места.

Според него, политиците трябва да са постоянно сред хората, а не само в ситуации на кризи. „Трябва да се усеща тяхната намеса, защото политиците не бива да забравят откъде са тръгнали и за кого трябва да се грижат. Всъщност това е силата на нашата партия“, каза още Ченчев.

Социалистът коментира, че за момента „Газпром“ е един от сигурните доставчици на газ. „Въпрос на преговори е всичко, но нашата позиция по никакъв начин не се е променила, защото сме отговорна партия и гоним националния интерес на българите. Трябва да съберем всички оферти и да се водят преговори. Необходима е диверсификация, но най-важно е да осигурим гориво на възможно най-ниската цена“, обобщи той за газовите доставки.

“Ние не веднъж повтаряхме, че в коалицията бяхме диаметрално противоположни политически сили, но имахме програма, която изпълнявахме. Специално ние така изпълнихме нашата, че направихме нещо, което беше нечувано и невиждано от българските граждани в последните 30 години. Трябва и да кажем какво сме свършили – да кажем за безплатните учебници до 12 клас, да кажем и за безплатните лекарства за деца до 14 годишна възраст. И тук не говорим само за социалния стълб, който е основен и българите усетиха по джоба си тази грижа от страна на държавата. Видяхме ръста на икономиката и четвъртото място в Европа по растеж на БВП. Виждаме, че хората усетиха и парите за втората година за майките, грижата за младите семейства. Разбира се, и пенсиите, които бяха увеличени, както и много други неща, за които се говореше, че няма пари. Всичко беше въпрос не само на добра воля, но и на изготвяне на мерки като мораториума върху цената на тока. От 2 месеца насам цяла Европа говори за тези мерки. Сега искаме да направим същото и с цените на газа”, посочи Ченчев по отношение на постигнатото от левицата и добави, че БСП отново ще се погрижи хората да имат топла зима.

Той е категоричен, че България не е станала пряк участник във войната в Украйна благодарение на БСП. „Предприехме много действия в тази посока – да не се дава оръжие“, обясни социалистът.

В заключение Иван Ченчев каза, че БСП влиза абсолютно открито в кампанията и социалистите ще продължат да настояват за заложеното в тяхната програма. „28 е числото на хората на тези избори, защото чрез него те ще получат сигурност, социална държава и стабилност в домовете си и ще го усетят по джобовете си“, заключи социалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *