Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Иван Гавалюгов присъства на откриването на учебната година в ТПГ „Стамен Панчев“- Ботевград

На 15 септември Техническа професионална гимназия ”Стамен Панчев”- Ботевград тържествено даде начало на новата учебна година. Тази година прагът на училището престъпиха 238 ученици, като има и още 90 ученици, записани в самостоятелна форма на обучение. За първи път в класните стаи на гимназията влязоха 50 осмокласници.

Тържеството по откриване на новата учебна година започна с издигане на знамето на Република България и с посрещане на училищното знаме. Гости на тържеството бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, Диана Къндева- старши експерт по организация на средното образование в РУО-София-регион и представители на местни фирми.

Директорът на училището Цонка Докова се обърна с приветствие за празника: „Днес е най-вълнуващият ден за нашето училище. Първият ден е много специален, защото е символ на почитта към знанието и образованието. И тази есен училищните врати се отвориха празнично, за да посрещнат ученици и учители. Със сигурност днешният празник е особено вълнуващ за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на гимназията. Скъпи новоприети ученици от осми клас, радвам се, че избрахте нашето училище. Очакват ви дни, в които ще се обучавате, ще преодолявате препятствия, ще постигате успехи, ще срещате приятели, ще мечтаете и ще достигате мечтите си. Уважаеми зрелостници, няма граница за полета на птица, която лети със собствените си криле. Желая ви успешно дипломиранеи успешна реализация в професията, която сте избрали.

Кметът Иван Гавалюгов също поздрави учениците, но отправи и критика към учениците и техните родители за незадоволителните резултати в учебната дейност: „Днес е ден на надежда, тъй като прага на училището прекрачва нашето бъдеще, това са нашите деца. Поздравявам ви, за това че въпреки някои обстоятелства, вие сте избрали днес на 15 септември, за разлика от други ваши връстници да сте тук в училището. Казвам го не случайно. И не случайно днес съм тук в ТПГ „Стамен Панчев“. Силно се надявам, че броя на ученисите в края на учебната година няма да е по-малък, а дори ще е по-голям от броя на присъстващите днес. Всички знаем и няма защо да го крием, за проблемите които има образованието в България като цяло, образованието в Ботевград и конкретно проблемите, които има ТПГ „Стамен Панчев“. Търсим причините на много места, аз съм човек, който първо търси причините в себе си и всеки един от нас имаме вина за меко казано незадоволителните резултати, не само по отношение на оценките, които обективно отразяват знанията, а и на броя на учениците, записани и реално посещаващи това училище. Но най-голяма вина имат родителите, една част от които присъстват тук, за което ги поздравявам, защото това са родители, които определено са добрия пример и показват че имат отношение и желаят да помогнат на техните деца да овладеят необходимите знания и да им дадат шанс за по-добро бъдеще.

Вина имате и основно вие- учениците. Знаете сентенцията „На човек на сила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш“. В случая каквито и да са учителите, каквито и да са директорите, колкото и много да искат да ви научат на нещо, ако вие не сте отворени към този процес, ако не го осъзнавате, ако не искате да научите нещо, няма как нещо на сила да ви се даде. А знанията са гаранция за вашето по-добро бъдеще.

Иска се желание. Вярвам, че вие ще покажете необходимото желание и съм убеден, че в това училище има учители, има ръководство, които могат да ви помогнат.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *