Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОУ „Н. Й. Вапцаров“– Ботевград отбеляза Световния ден на мира

Днес 21.09.22 г. в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Ботевград бе отбелязан изключително емоционално и тържествено – Световния ден на мира. Той се превърна в един своеобразен празник на свободата, любовта и приятелството в мирно време.

Дейностите се реализираха по инициатива на МОН и в тази връзка училището беше посетено от представители на „Пробега на мира“ (Андрей Стефанов, Марин Ненов и Петър Михайлов), които пристигнаха с факела на мира, а учениците се превърнаха в част от инициативата. Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

Учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Ботевград имаха възможността да се докоснат до факела на мира, които е бил в ръцете на Майка Тереза (1994 г.), Кралица Елизабет II (1995 г.), Папа Франциск (2016 г.).  Вапцаровци вложиха своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност. Отправиха своите  послания към вселената, вдъхновени от видеото – Гласове за мир: „Мирът е най-ценния дар на Земята.“, „Мирът означава свобода, спокойствие и любов.“, „Мирът е радостта и щастието на планетата.“, „Мирът е свобода.“, „Мирът е разбирателство, сговор и липса на раздори.“, „За мен мирът е букет от радост, щастие, усмивки и цвета. Нека има мир на цялата Земя“, „ Мирът е олицетворение на приятелството, радостта и добротата.“

С учениците от 6 б и 7 б клас, бе проведа практическа игра-дискусия на темата „Мир“. Целта на заниманието беше да се съберат гледните точки на учениците по различни конкретни събития и как те виждат връзката между мира и войната. Да разговарят открито и да споделят своята гледна точка. Да се повиши информираността относно непознати социални реалности. Да се насърчава междукултурното разбирателство, диалога и уважението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *